Bucurestenii au platit aproape 2 milioane de euro pe statuia printului de Monaco Rainer III. Fix de asta avea nevoie orasul? Va convine?

Distribuie!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Primaria Capitalei a inceput, marti, lucrarile de amplasare a ansamblului monumental „Printul Rainier III de Monaco” in Parcul Circului.

Ansamblul este compus din statuia printului Rainier si din 7 elemente figurative statuare din bronz ce reprezinta numere de circ in marime naturala.

Locuitorii din zona si-au exprimat nemultumirea fata de banii alocati proiectului, 8,5 milioane de lei, dar si fata de faptul ca acesta implica diminuarea spatiului verde.


Potrivit Primariei Capitalei, lucrarile de amplasare a statuilor se vor desfasura in perioada 22 august – 15 septembrie, amplasamentul fiind stabilit dupa consultari intre Administratia Monumentelor si Patrimoniului Turistic, reprezentanti diplomatici ai Principatului de Monaco si cu avizul directorului Circului Globus.

„Monumentul Printul Rainier al III-lea de Monaco urmeaza sa fie amplasat intr-o zona cu iarba si nu va afecta arborii existenti, avand ca scop infrumusetarea Parcului Circului. Raza elementului artistic Arena Soclu este de sapte metri, iar dupa finalizarea lucrarilor de amplasare a monumentului se va face ambientarea zonei, aceasta aducandu-se la un standard care sa puna in valoare atat monumentul, cat si zona imprejmuitoare”, precizeaza municipalitatea.


Oficialii Primariei Capitalei spun ca initierea si avizarea proiectului, precum si toate angajamentele de plata cu privire la monumentul „Rainier III de Monaco” au fost facute in mandatele precedente, iar actuala administratie a avizat, formal, doar ultima plata, in cuantum de 480.000 de lei, „in baza obligatiilor deja asumate ferm anterior”.

Citeste si: Primaria Sectorului 5 vrea sa dea 9 milioane de lei pe statui, grafitti, lego si prezentari de moda de Centenarul Unirii

Odata cu ingradirea spatiului in care vor fi facute lucrarile in vederea amplasarii grupului statuar, reprezentantii Grupului de Initiativa Civica Lacul Tei spun ca in zona parcului nu a fost amplasat un panou prin care sa fie anuntate lucrarile pe care le banuiesc „ilegale” si prin care ar putea fi distrusa peluza.

Istoria unei statui controversate

Potrivit municipalitatii, in 22 iunie 2011, Guvernul a emis Hotararea nr. 649, care prevedea alocarea unor sume din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului, pentru plata unor arierate, a unor cheltuieli curente si de capital, precum si pentru finantarea unor obiective de investitii ale unitatilor administrativ-teritoriale, printre care si suma de 300.000 lei alocata Capitalei pentru monumentul „Printul Rainier III de Monaco”.

O luna mai tarziu, in 27 iulie 2011, Consiliul General al Municipiului Bucuresti a emis hotararea prin care a inclus in bugetul propriu suma alocata in HG 649/2011 pentru monument, iar Primaria, prin Administratia Monumentelor si Patrimoniului Turistic (AMPT), a completat suma cu 568.000 de lei din bugetul local.

In acelasi an a fost organizat un concurs public de solutii, al carui castigator a fost sculptorul Ionel Stoicescu, conform procesului verbal de atribuire din 7 noiembrie 2011. In luna decembrie 2011 a fost realizata statuia din bronz a printului Rainier III de Monaco, in valoare de 868.000 de lei.

Dupa aproape doi ani si jumatate, in 21 iulie 2014, Administratia Monumentelor si Patrimoniului Turistic a semnat, tot cu sculptorul Ionel Stoicescu, un contract cadru pentru realizarea „Ansamblului monumental Printul Rainier III de Monaco”, prin care statuii initiale i se adaugau sapte elemente figurative statuare din bronz, in valoare de 5.050.000 de lei si arena soclu din granit, in valoare de 1.800.000 lei.

Pretul final al lucrarii artistice a fost stabilit astfel la 8.494.000 de lei, cu TVA inclus, iar sursa de finantare a fost bugetul AMPT, aprobat prin hotarare a Consiliului General in 27 februarie 2014.

Printul Rainier al III-lea (31 mai 1923 – 6 aprilie 2005) a condus timp de peste 55 de ani Principatul de Monaco, sotia acestuia fiind actrita americana Grace Kelly. Fiul acestora, Albert al II-lea, a devenit printul suveran de Monaco dupa moartea printului Rainier, in 6 aprilie 2005.

Ce a mai facut sculptorul Ionel Stoicescu in Bucuresti

Sculptorul Ionel Stoicescu a realizat ansamblul monumental Parintii fondatori ai Uniunii Europene, amplasat pe Insula Trandafirilor din Parcul Herastrau, Aleea Cariatidelor, tot din Parcul Herastrau si fantana Modurei aflata la intrarea in parc dinspre Piata Charles de Gaulle, ultima fiind o reconstituire realizata de artist in anul 2006, pe baza fotografiilor de epoca.

Ionel Stoicescu a mai realizat bustul din bronz al doctorului Dan Setlacek, aflat in fata Institutului Clinic Fundeni si Monumentul eroilor din arma geniului de la Piata Leul.

Printul Rainier al III-lea de Monaco este creatorul Festivalului International de Circ din Monte Carlo, iar Circul Globus din Bucuresti a participat, de-a lungul timpului, de mai multe ori la acest festival.

http://www.ziare.com/social/capitala/bucurestenii-au-platit-aproape-2-milioane-de-euro-pe-statuia-printului-de-monaco-inconjurata-de-numere-de-circ-1478229

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Hrană Spirituală!

Conspiratii indeplinite – apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți in grupul Conspiratii indeplinite!

Conspiratii Indeplinite
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather
Distribuie!

Hrană Spirituală

Cocoon.ro - Conspiratii Indeplinite

You may also like...