Constituţia din Transilvania care i-a marginalizat pe români mai bine de 150 de ani: Discriminare crasa facuta de catre monarhie

Distribuie!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather
Daca te intrebi de ce tu ca roman esti mereu „inapoiat” fata de alte natii sau de ce tara ta este mai in urma decat celalalte, trebuie sa iti amintesti ca in vremea habsburgica romanii nu aveau drepturi deloc in Transilvania, ei nu aveau voie sa isi construiasca case din piatra ca sasii si ca ungurii, ei nu aveau voie sa isi construiasca biserici, nu aveau voie sa poarte cizme si haine din tesut de calitate, nu aveau voie sa aibe scoli si nici nu nu aveau acces la scolile celorlati, ei erau mereu „discriminatii”, tinuti ca slugi pe langa ceilalti….mai exact sasi si unguri…..de catre casele regale…abia cand a venit comunismul la putere, fie el si bolsevic , romanii au inceput dezvoltarea propriu-zisa, cand tari ca Austria si Germania, occidentul mai exact, erau deja foarte avansati din tributul platit de catre tara noastra si de la alte tari de sclavi…Ceausescu a venit abia la putere in 65…..si a lucrat la foc automat sa construiasca dintr-o tara medievala, cum o lasasera regalistii la ceea ce vedem astazi….imaginati-va ca anii 80 inca se lucra fara incetare la electrificarea satelor….nu mai pomenim de industrie, sistem de invatamant, agricultura, turism, sport etc…
La 4 decembrie 1691 Leopold I (1658 – 1705), rege al Ungariei, al Boemiei şi împărat al Imperiului Habsburgic, emite actul Diploma Leopoldină, prin care se instaura dominaţia habsburgică în Transilvania.
Prin acest document s-a menţinut sistemul bazat pe cele trei naţiuni privilegiate şi pe recunoaşterea celor patru religii „recepte”, românii fiind în continuare excluşi din viaţa politică, iar confesiunea ortodoxă rămânea marginalizată. Diploma Leopoldină a ţinut loc de constituţie a Transilvaniei un veac şi jumătate, până la revoluţia din 1848 (până în martie 1849).

În 18 puncte se stabilesc principiile după care urma să fie condusă Transilvania în cadrul Imperiului Habsburgic, garantând statutul separat al principatului. Diploma menţine neschimbate raporturile religioase, adică sistemul religiilor „recepte”: catolică, luterană, calvină, unitariană, confirmă toate donaţiile şi privilegiile făcute de principii Transilvaniei, inclusiv în Partium (comitatele vestice) şi menţine cele trei legi ale ţării: Tripartitum, Approbatae Constitutiones, Compilatae Constitutiones.

De asemenea, saşii şi secuii îşi păstrează vechile privilegii, în funcţii fiind numiţi sau aleşi numai ungurii, secuii, saşii, fără deosebire de religie. Conducătorii Transilvaniei erau aleşi din rândul nobililor sau magistraţilor, indiferent de religie, trebuind totuşi să fie confirmaţi de împărat. Tributul faţă de habsburgi era de 112.000 florini pe timp de pace şi 400.000 de florini pe timp de război. Guvernatorul Transilvaniei era ales de Dietă şi confirmat de împărat.
Cronicarul ungur Mihai Czerey nota că Transilvania a fost nevoită să schimbe „jugul de lemn otoman cu jugul de fier habsburgic”, fapt confirmat prin Pacea de la Karlowitz din 1699.
https://www.descopera.ro/istorie/14908066-constitutia-din-transilvania-care-i-a-marginalizat-pe-romani-mai-bine-de-150-de-ani

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Hrană Spirituală!

Conspiratii indeplinite – apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți in grupul Conspiratii indeplinite!

Conspiratii Indeplinite
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather
Distribuie!

Hrană Spirituală

Cocoon.ro - Conspiratii Indeplinite

You may also like...