Minori si sinucideri in masa la fabricile Apple din China

Distribuie!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather
Damien Fahey: “Ramasesem uimit cat de reale par picaturile de ploaie pe noul IPad, pana mi-am dat seama ca reprezinta lacrimile copiilor chinezi.”
Un audit intern la 11 fabrici Apple, a descoperit 106 cazuri de angajati minori, care ridicau cutii grele, sper ca va amintiti de sinuciderile in masa din anii trecuti, vezi Foxconn si plasele care s-au montat la geamuri in scopul de a impiedica alte sinucideri.

Fabricile Apple SECRETE din China. Primul reportaj facut vreodata, exclusiv ABC News

1.gif

 

 

 

Jurnalistul care a reusit sa patrunda in interiorul fabricilor companiei Foxconn, principalul furnizor al Apple, se numeste Bill Weir si este realizatorul emisiunii Nightline, difuzata de postul american de televiziune ABC.


 

 

Inca de la inceputul reportajului el a tinut sa explice contextul in care Apple a fost de acord cu realizarea acestui material, stiindu-se faptul ca, pana acum, aceasta companie a refuzat de fiecare data accesul presei.

 

Cu toate acestea, in ultimele luni, Fondul Memorial Steve Jobs si compania fondata de acesta au fost tinta celor mai severe critici inregistrate vreodata de Apple, cele mai multe fiind lansate la adresa companiei cu care Apple are contract pentru furnizarea produselor, respectiv Foxconn. La putin timp dupa ce un muncitor al unei fabrici Foxconn s-a sinucis intr-un complex situat in afara Hong-Kong in 2010, un alt jurnalist, Mike Daisy, a lansat un “one-man show”, la un post de radio, care se numea “Agonia si extazul lui Steve Jobs”. El a povestit cum a calatorit pana la portile unei fabrici Foxconn si a stat de vorba cu muncitorii de acolo, care i-au povestit cum trudesc pentru Apple cel putin 13-15 ore pe zi. Ba mai mult decat atat, el a prezentat si un copil de 13 ani care muncea zilnic pentru lustruirea ecranelor iPhone.


 

Dupa difuzarea acestei emisiuni in emisiunea radio “This american life”, in ianuarie 2012, un ascultator pe nume Mark Shields a fost atat de marcat de povestile pe care le ascultase incat a initiat o petitie online. Peste 250.000 de clienti ai companiei au cerut Apple sa inceapa sa construiasca produse “etice” si au fost organizate proteste la magazinele Apple in toata lumea.

 

Acesta este contextul in care Apple l-a contactat pe Bill Weir. Ei l-au intrebat daca “Nightline” este interesat sa vada liniile de asamblare finala ale iPhone, iPad si MacBook la fabricile Foxconn, in timpul primului audit realizat vreodata de catre Fair Labor Association, o organizatie care apara drepturile salariatilor. Tot Bill Weir este insa omul care s-a intrebat de ce a fost ales pentru acest reportaj, iar variantele la care s-a gandit sunt urmatoarele:

-► pentru ca a vorbit frumos pana acum despre produsele Apple

-► pentru ca ABC News este detinut de Disney Corporation, iar CEO Bob Iger se afla in board-ul director al Apple

-► pentru ca trustul Steve Jobs este cel mai mare actionar al companiei Disney

-► pentru ca le place emisiunea “Nightline”

 

“Probabil ca a fost luata in considerare ultima varianta, deoarece celelalte trei nu au avut nicio influenta asupra reportajelor si relatarilor mele si sunt absolut sigur ca Apple stie acest lucru”, spune Bill Weir.

 

Astfel, Apple a promis ca va permite un acces complet la fabricile sale, fara nicio influenta sau alte pretentii, insa au refuzat cererile repetate ale lui Bill de a-i intervieva pe directorul Apple, Tim Cook, sau pe vicepresedintele companiei, Jony Ive.

 

Intr-un convoi format din trei autovehicule, reprezentantii Apple si Foxconn l-au dus pe jurnalist sa vada liniile de productie situate in provinciile chinezesti Shenzen si Chengdu. De fiecare data, alaturi de el au fist cel putin 5 sau 6 persoane, care l-au insotit in timpul documentarii, insa – in afara unor sugestii de a vizita centrul de consiliere sau cantina – ei nu l-au intrerupt niciodata si nici nu i-au spus cu cine sa faca interviurile.

 

Toate cutiile albe care ies din Shenzhen, China, au stampilate pe ele cuvintele “proiectat in California”. Insa geniul colectiv al firmei aflate in Cupertino (California, SUA) ar fi zero fara munca fara odihna a sutelor de mii de chinezi si taiwanezi, asa cum este si cazul lui Liang Juan. Cu capul acoperit de o sapca, muncitoarea de 26 de ani si-a petrecut mai mult din ultimii 3 ani din viata lucrand cu penseta la camerele mici ale gadgeturilor Apple. “La ce te gandesti toata ziua, ce-ti trece prin minte?”, intreaba Bill. “Nu prea ma gandesc la nimic, pentru ca regulile sunt stricte si avem foarte multa treaba, asa ca nu am timp sa ma gandesc si la altceva.”, raspunde ea.

 

Insa in alta fabrica din Chengdu, Zhou Xiao Ying admite: “De multe ori ma gandesc la cat de obosita sunt.” In timpul unei singure ture de munca, ea lucreaza cu aproximativ 6.000 de carcase de aluminiu iPad, pe care le asambleaza. Si, o data pe luna, ea calatoreste vreo doua ore cu autobuzul pentru a-si vedea parintii si copiii. “Ma gandesc doar la odihna”, recunoaste femeia.

 

 

video platformvideo managementvideo solutionsvideo player

Numai anul trecut, in 2011, fanii Apple au cumparat peste 17 milioane de computere, 38 de milioane de iPod-uri, 40 de milioane de Ipad-uri si 93 de milioane de Iphone-uri. Insa niciodata pana acum, nimeni nu a vazut cum se fabrica aceste produse care au schimbat viziunile tehnologice ale lumii. Un director de la Foxconn care a petrecut 15 ani la Apple a recunoscut, uimitor, ca intr-adevar, daca nu ar fi existat exploziile mortale si sinuciderile de la fabrici … compania nu ar fi fost de acord cu acest reportaj.

 

Bill Weir l-a intrebat insa pe Terry Gou daca aceste tragedii ale muncitorilor de la Foxconn vor fi luate in considerare pentru regandirea modului in care sunt tratati oamenii de acolo. “Cred ca da, sigur ca da. Dupa cum bine stiti, succesul este mama esecurilor. Si pentru ca am avut atata succes, vom incerca sa avem succes si in sensul ca fiecare sa fie fericit. Nu?”

 

Echipa de la ABC News a aterizat in Hong-Kong intr-o noapte si, dupa doua ore de mers cu masina, a ajuns in Shenzhen – un oras care, in urma cu 30 de ani, era foarte mic. Dupa ce autoritatile au declarat ca localitatea face parte din “Zona Economica Speciala”, orasul a ajuns sa adaposteasca mai multi oameni chiar si decat metropola New York.

 

Este cel mai mare exportator al Chinei, iar angajatii statului chinez numara mai multi oameni chiar si decat Foxconn, in timp ce aceasta companie castiga mai mult decat suma obtinuta de urmatorii 10 rivali ai lor la un loc. Apple este principalul client, insa Foxconn mai livreaza produse si pentru Sony, Dell, Hewlett-Packard, I.B.M., Motorola, Toshiba si multe alte firme de renume, pastrand in secret, de asemenea, detaliile legate de liniile de productie.

 

Pentru constructia unor gadgeturi precum Xbox, Playstation si Amazon Kindle, un campus este plin cu 235.000 de muncitori, adica populatia unui oras american precum Orlando. “Si oriunde te uiti, in orice fabrica sau camin muncitoresc, sunt amplasate plase contra sinuciderilor.” Masura a fost luata dupa ce, timp de vreo 3 luni in primavara anului 2010, 9 muncitori de la Foxconn s-au sinucis, aruncandu-se in gol. In total, 18 angajati si-au luat vietile sau au incercat acest lucru, in ultimii ani. Tinand cont de marimea companiei, rata sinuciderii este una medie, comparitv cu cea la nivel national in China.

 

 

Sursa: ProTV si Yahoo

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Hrană Spirituală!

Conspiratii indeplinite – apăsați butonul “join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți in grupul Conspiratii indeplinite!

Conspiratii Indeplinite
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather
Distribuie!

Hrană Spirituală

Cocoon.ro - Conspiratii Indeplinite

You may also like...