Cum a cheltuit Ion Iliescu 20 de milioane de dolari pe concertul lui Michael Jackson in Romania

Distribuie!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Recent s-au implinit 4 ani de la trecerea in nefiinta a regelui pop, Michael Jackson. Este o certitudine ca nu va fi uitat nici in 4 decenii, nici in 40 probabil…asta daca omenirea va supravietui pana atunci. Motivul e simplu: M. Jackson a fost un deschizator de drumuri in muzica, un talent teribil si un icon al generatiilor care au tinut  walkmanul in mana sau casetofonul pe umeri. 

Ne-a vizitat si pe noi, putin dupa lovitura de stat din 1989. A fost primul mare star international care a sustinut un concert la scara larga in Romania. Ocazia insa a fost una mai putin demna: campania electorala a lui Ion Iliescu  pentru alegerile prezidentiale.


Spectacolul de la Bucureşti al megastarului a lăsat în urmă două tipuri de amintiri: cele legate de concertul propriu-zis şi cele referitoare la schema financiară prin care organizatorii au scos profituri uriaşe, beneficiind de sprijinul statului român.

Două Boeinguri 747, peste 230 de persoane şi o scenă de 77 de metri lungime. Acestea erau, în 1992, primele detalii care şocau publicul din România, în aşteptarea primului mare concert de după 1989: la Bucureşti venea Megastarul. Adică Michael Jackson.


Dansatorul şi cântăreţul care înnebunise o lume întreagă cu “Thriller”, “Bad” sau “Billie Jean” inclusese în turneul său “Dangerous World Tour” şi mica ţară fostă comunistă. Până şi Ludovic Spiess, ministrul Culturii de atunci, era impresionat, spunând că spectacolul nu are doar conotaţii culturale, ci şi politice. De altfel, toţi cei care urmau să aibă cea mai mică legătură cu Megastarul au profitat de situaţie pentru a fi lângă Michael.

Şeful Poliţiei Capitalei, generalul Niţu, a ţinut morţiş să îl escorteze personal de la intrarea sa în ţară, deşi avea la dispoziţie un efectiv numeros care să îi asigure protecţia. Preşedintele Ion Iliescu nu a fost nici el mai prejos, primindu-l la Cotroceni, ca pe un veritabil şef de stat.

La aeroport l-au aşteptat peste 2.000 de fani în delir. La concert, care a avut loc pe 1 octombrie 1992, s-a înghesuit toată protipendada bucureşteană. Ziaristul, pe atunci, Dan Andronic nota pentru “Evenimentul zilei” că n-au lipsit Mugur Isărescu, Victor Surdu, Theodor Stolojan, Radu Câmpeanu, Emil Constantinescu, Victor Babiuc, Petre Roman, Adrian Severin sau Nicolae Spiroiu. “Însoţiţi de soţii, copii, gardă personală”, mai puncta Andronic. Un SPP-ist era mort de îngrijorare: “Nu vede nea Stolo!”. Emil Constantinescu nu a mai apucat un scaun, dar l-a salvat Ion Cristoiu, care i-a oferit el unul. În buluceala creată, aproape 200 de persoane au leşinat de la momentul intrării pe stadion până la recitalul din deschdierea conecertului, susţinut de formaţia SNAP, şi apoi până la finalul spectacolului oferit de Jackson.

Momentul culminant al spectacolului a fost atunci când Megastarul a invitat pe scenă o tânără de 17 ani, pe care, după câţiva paşi de dans, a sărutat-o. “Cred că am ajuns lângă el pentru că mi-am dorit acest lucru mai mult decât orice pe lume. Îmi este greu să exprim în cuvinte ce am trăit atunci. Am simţit că nu existăm decât noi doi”, declara naiv, Cora Popescu, elevă într-a XII-a la Liceul „George Călinescu“ din Bucureşti. Probabil mai aproape de preferinţele lui Michael au fost ziariştii de la acelaşi cotidian, care auzind că îi plac copiii, i-au făcut cadou un album cu pozele orfanilor de la un centru de îngrijire din Bucureşti.

Poate la fel de mare vâlvă ca şi concertul în sine a făcut un scandal declanşat după terminarea concertului. Primele semne au existat însă chiar pe 1 octombrie, când în huiduielile publicului, Marcel Avram, omul care-l convinsese pe Michael Jackson să cânte în România, le-a mulţumit lui Ion Iliescu şi lui Adrian Năstase, ministru de Externe pe atunci, pentru ajutorul dat în organizarea concertului. După cum avea să dezvăluie „România Liberă“, Iliescu s-a implicat activ în desfăşurarea evenimentului: sub pretextul că ar fi un concert de binefacere, statul român a suportat cheltuielile de organizare, iar reprezentanţii firmelor organizatoare au declarat că, din acest motiv, nu urmăresc să facă profit. Numai că oficialii postului american HBO au făcut atunci o declaraţie-şoc: pentru a înregistra concertul, au plătit 20 de milioane de dolari firmelor organizatoare, Mama Concerts and Rau (a lui Marcel Avram) şi MC Concerts (a lui Paul Opriş). Paul Opriş declara ambiguu că nu a fost vorba de 20 de milioane, ci doar de trei, însă apoi a vehiculat iar cifra de 20, la întrebările insistente ale ziariştilor. Urmarea: Marcel Avram este făcut de Ion Iliescu “ambasador cu însărcinări speciale” al statului român.


ion iliescu un baiat simplu inocent sensibil 18371992 SENZATIONAL | Cum a cheltuit Ion Iliescu 20 de milioane de dolari pe concertul lui Michael Jackson in Romania

Asa-i ca e frumos cand politica manipuleaza prostimea prin muzica? Este exact  cum spunea un mare teoretician,  Clausewitz: “razboiul este politica infaptuita cu alte mijloace”.

SENZATIONAL | Cum a cheltuit Ion Iliescu 20 de milioane de dolari pe concertul lui Michael Jackson in Romania

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Hrană Spirituală!

Conspiratii indeplinite – apăsați butonul “join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți in grupul Conspiratii indeplinite!

Conspiratii Indeplinite
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather
Distribuie!

Hrană Spirituală

Cocoon.ro - Conspiratii Indeplinite

You may also like...