Cum a luat fiinţă fabrica de confecţii din Focşani, singura mare unitate care a rezistat tranziţiei – O perla a confectiilor romanesti!

Distribuie!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

“Dacă în perioada interbelică meseria de croitor se efectua la Focşani doar în mici stabilimente sau manufacturi de profil, de la începutul anilor 60 s-a putut presta în cea mai mare întreprindere în acest domeniu din toată ţara. Este vorba de Fabrica de Confecţii din Focşani, care a rezistat cu succes sălbaticelor timpuri ale tranziţiei, chiar dacă denumirea, personalul şi capacităţile de producţie au suferit unele modificări substanţiale. Aruncând o privire în vechile documente de arhivă se poate afla câte ceva despre momentul când s-a ridicat acest colos al industriei uşoare. Conform Dării de seamă a Organizaţiei de Bază-Fabrica de Confecţii Focşani- întocmit în  anul 1963 rezultă următoarele.

. Şedinţa foştilor tovarăşi continua în această cadenţa pe alte zeci de pagini, dar nu mai sunt consemnate lucruri interesante despre istoricul acestei întreprinderi. Tot din documente mai putem afla că pentru ridicarea clădirii fabricii şi procurarea terenului necesar accesului  au fost expropriaţi mai mulţi particulari din zona anume, în prima fază, familia Moclea şi familia Blându. Despre înfiinţare, probabil lucruri mai multe şi mai interesante se pot afla chiar din  arhiva proprie a unităţii, dacă cineva va manifestă o curiozitate  aparte. Fabrica de Confecţii a avut de la deschidere până în 1989 o dezvoltare neîntreruptă şi acest lucru poate fi confirmat de cei peste 5.000 de angajaţi pe care i-a înregistrat unitatea la momentul de vârf al activităţii. Clădirea s-a comportat bine la toate seismele majore care au avut  loc de când există, adică 1977, 1986, 1990, 2004 şi 2014, semn că a fost construită cu toată răspunderea, mai ales  că edificiul are o înălţime semnificativă, iar dimensiunile interioarelor sunt impresionante, ceea ce demonstrează că atunci când se dorea constructorii din timpul vechiului regim făceau treabă bună. După anul 1990 forma de organizare a fabricii  s-a schimbat radical, dar cu toate acestea afacerea a rezistat cu succes acestor vremuri capitaliste. În prezent, clădirea a beneficiat de câteva ajustări de natură comercială, astfel încât curtea din faţă, vechea fântână arteziană, fostul părculeţ  şi calea principală de acces au fost desfiinţate pentru a face loc unei alte perspective a ceea ce a fost şi este în continuare Fabrica de Confecţii Focşani”, potrivit lui Florin Dîrdală.


Citeste mai mult: adev.ro/orjf50</oraşul>

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Hrană Spirituală!

Conspiratii indeplinite – apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți in grupul Conspiratii indeplinite!

Conspiratii Indeplinite
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather
Distribuie!

Hrană Spirituală

Cocoon.ro - Conspiratii Indeplinite

You may also like...