Cum ar fi ajuns o parte din banii de la FMI în buzunarele unor angajați ai BNR

Distribuie!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Economistul Lucian Isar, cel care a dezvăluit recent că guvernatorul Băncii Centrale, Mugur Isărescu, câștigă lunar 40.000 de euro, susține luni pe blogul personal că anumiți angajați ai BNR și-au “tras” bonusuri din împrumutul de la FMI.

“Potrivit legii, eventualele pierderi înregistrate de banca centrală sunt acoperite de la buget. Totuşi, raportul instituţiei arată că rezultatul negativ de anul trecut va fi compensat din profiturile viitoare. Pe de altă parte, BNR a distribuit 9,99% din profitul din 2012, adică aproape 14 milioane de lei, tot către angajaţi, prin fondul de participare a salariaţilor la profit”, susține Isar. Conform acestuia, bonusul de “până în 10%” din profit (de aici apare că merg până în buză cu 9,99%) îl iau unii angajaţi BNR în fiecare an în care “fac profit” pe emisiune monetară, rezerva valutară a statului, aur, menţinerea de dobânzi şi rezerve minime la niveluri ridicate etc”.


Isar susține că rezultatul BNR din 2012 este influenţat pozitiv de jumbo împrumutul contractat de România cu FMI, “la recomandarea corifeilor din BNR”. “Banii sunt fungibili şi se pare că angajaţii Curţii de Conturi au dificultăţi în a estima,la rubedenii şi cunoştinţe, cât din veniturile generate direct şi indirect de împrumutul de la FMI au intrat în “fondul de participare a salariaţilor la profit”. România a luat un împrumut mult prea mare de la FMI”, mai spune Isar.

Fără prea multe cunoştinţe economice, adaugă acesta, oricine poate înţelege că a fost acceptat un împrumut prea mare lecturând următoarele considerente:


– la momentul estimării dimensiunii împrumutului, FMI şi BNR considerau că în 2009, creşterea economică va fi de 3% ( faimoşii 5% în următorii 10 ani ruminati de Guvernatorul Isărescu);

– În 2009 economia României a “crescut” (datorită frânării excesive a economiei reale prin pârghia monetară şi de credit) cu minus 7,1%

– Diferenţa de prognoza de 10,1% din PIB doar pentru un singur an, adică aproximativ de 15 miliarde de euro se regăseşte în rateul de estimare, în folosul bonusului BNR

– România nu a considerat necesar să folosească aproape 8 miliarde ceea ce reprezintă o altă dovadă a supradimensionării creditului cerut şi aflat la dispoziţia BNR.

“Că şi trivia în aceeaşi perioada în care BNR accepta cu braţele deschise creditul supradimensionat, Cehia a protestat public pentru eroarea de estimare şi încercarea de supradimensionare a împrumutului sugerat în cazul lor iar Turcia a tras de timp un an, până era evident că nu mai este nevoie de împrumut. Motivele pentru supradimensionarea creditului ies la iveală pe măsură ce se schimbă decidenţii implicaţi. Unul dintre acestea este de legat de posibilitatea folosirii fondurilor de la FMI de către BNR, regăsit în profitul raportat în acei ani şi în bonusuri”, a mai scris Isar. Economistul spune că situaţia unică a Guvernatorului BNR nu se reduce doar la imunitatea civilă şi penală prin art. 25 şi la pachetul de 40 mii euro dar şi la faptul că dacă BNR este pe minus se poate îndestula de la buget iar dacă are profit prin diferite mecanisme plăteşte bonus de performanţă. “La data de 31 decembrie 2004, capitalul actual al BNR (de 100 miliarde lei) se majorează la 300 miliarde lei şi aparţine în întregime statului. Banca Naţională a României a avut în majoritatea anilor de după revoluţie pierdere. Când a avut pierdere suma a fost acoperită de la bugetul statului. Când a reuşit să treacă pe profit, cum sunt anii cu împrumuturi FMI, şi-au acordat bonusuri de performanţă. Limuzinele, 5 bucăţi a 1 milion de euro au fost achiziţionate şi în ani cu pierderi”, spune Isar.

Banca Naţională a României a lansat săptămâna trecută, pe portalul licitaţiilor publice SEAP, o licitaţie pentru cumpărarea a cinci limuzine în leasing operaţional, cu o valoare estimată la 4,5 milioane de lei (1 milion euro) cu TVA, condiţiile impuse furnizorilor în legătură cu dotarea maşinilor fiind stricte. Deocamdată nu există nicio reacție din partea oficialilor BNR.

http://www.cotidianul.ro/cum-ar-fi-ajuns-o-parte-din-banii-de-la-fmi-in-buzunarele-unor-angajati-ai-bnr-285132/

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Hrană Spirituală!

Conspiratii indeplinite – apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți in grupul Conspiratii indeplinite!

Conspiratii Indeplinite
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather
Distribuie!

Hrană Spirituală

Cocoon.ro - Conspiratii Indeplinite

You may also like...