Românii au ajuns să plătească în factura de energie electrică şi energia folosită de ţările vecine. Şi asta deoarece energia eoliană produsă în Dobrogea, pentru care fiecare român plătește certificatele verzi, pleacă la export.
Vântul care bate în Dobrogea a dus eolienele pe podiumul celor mai importanţi producători de curent din ţară. Producătorii îşi permit să vândă electricitatea la preţuri foarte mici pentru că oricum primesc certificatele verzi. Care sunt suportate însă de consumatorii casnici şi sunt plătite chiar dacă energia nu este consumată de ei, ci pleacă peste hotare.
„Energie ieftină, cu preţuri foarte mici, între 0,1 şi 0,8 euro pe megawatt, şi s-a exportat în Ungaria. Ceilalţi profită şi cumpără energie din România mult mai ieftină, energie pe care o subvenţionăm noi pentru că noi, populaţia, contribuim la certificatele verzi”, a declarat Gheorghe Marin, vicepreşedintele Comisiei pentru Industrii din Camera Deputaţilor, pentru Digi24.
Exporturile de energie au atins 18% din producţia totală în ultima perioadă. Echivalentul energiei produse de cele două reactoare de la Cernavodă trece graniţa în Ungaria, Bulgaria şi Serbia.
„Apariţia traderului în piaţa de energie a creat tendinţa speculativă să cumpere cât mai ieftin şi să vândă cât mai scump”, a spus Rodin Traicu, deputat.
„Este un business şi urmăresc să facă profit”, a spus și Silvia Vlăsceanu, specialist în energie.
Parlamentarii spun că legea ar putea fi modificată tocmai pentru a păstra această energie ieftină în ţară. Energia eoliană ar urma să fie vândută companiei de stat Hidroelectrica, iar aceasta să o folosească pentru a umple lacurile de acumulare prin pompaj. Cu apa din aceste lacuri se poate produce energie de echilibrare a sistemului, fără a mai porni termocentralele pentru asta.
Fiecare pornire a termocentralelor costă 300.000 de lei, bani care ajung să umfle preţul total al energiei electrice de pe bursă. Adică, bulgărele se rostogoleşte până în facturile românilor, deoarece 50% din valoarea energiei plătite de consumator este cumpărată de pe bursă.