Amintiri valoroase: Cum s-a construit scoala Ciugudu de Sus in comunism datorita profesorului Coban

Distribuie!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

 

 


Scoala Generala Ciugudu de Jos
Din Memoriile Bunicului meu: Alexe S. Coban (n.4.10.1912 – d.25.07.2005), profesor specialitate romana-istorie

„La 28 august 1954 – am obtinut transferul la Scoala Ciugudu de Jos in interesul invatamantului.


Mi-am luat bagajele si bruma de avere ce o agonisisem, in trei care, si am venit in sat, impreuna cu sotia mea, Virginia, care s-a nascut si a trait aici.

Ca sali de clasa foloseam cladirea Scolii Vechi, azi Caminul Cultural, pentru clasele I-IV, distribuite in doua posturi, carora le predam alternativ dimineata si dupa-masa. Pentru clasele V-VII foloseam camerele de la Casa Parohiala. Conditiile erau foarte grele.


Localul nou de scoala a fost inceput in curtea Casei Parohiale si lipit de aceasta, constuctia fiind inceputa in anul 1952. Cladirea era construita astfel: era turnata temelia si zidaria era ridicata pana la acoperis, insa acoperisul nu era construit. In doi ani, zidurile stand in ploaie si ingheturi cu zapada, incepusera sa se deterioreze.

Cu toate masurile luate de a acoperi zidurile, cand batea vantul, toate invelitorile erau smulse de pe ziduri si imprastiate la distanta de 100-200 m. Sarcina mea era sa termin constructia scolii, dar cu ce bani? Din contributia baneasca a cetatenilor din ambele sate, Ciugudu de jos si Ciugudu de sus, abia daca s-a atins suma de 12 000 de lei, iar valoarea pentru terminarea lucrarilor era de peste 300 000 de lei.

Imi dadeam seama ca aceasta constructie poate dura multi ani. Sfatul Popular Aiud ne-au repartizat, din fondurile lor, 50 000 de lei si am aranjat cu grupul de santier sa ne faca acoperisul, pentru a nu se distruge complet zidurile. Am intervenit la Sfatul Popular Cluj – prin relatii – sa se termine constructia scolii prin Fondul de Stat – Banca de Investitii Cluj. A fost nevoie de realizarea unor documentatii noi (devize noi, in sase exemplare). Cu greu le-am putut efectua prin Grupul de Santier Aiud – nu ne ajuta nimeni. Am facut treizeci de drumuri la Aiud, pe banii mei, ca sa obtin avizul. Banca de Investitii ne presa sa depunem devizul pentru a ne repartiza fondurile necesare. Era in vara anului 1955.

In luna august, 1955, m-am prezentat cu devizul la Serviciul de Sistematizare a Regiunii pentru verificare si aprobare. Acolo am intampinat alta piedica. Devizul trebuia aprobat de Serviciul Sanitar Aiud si de Formatia Militara de Pompieri Aiud. Serviciul Sanitar mi-a dat avizul rapid. La pompieri, un comandant artagos a cautat sa-mi puna piedici, cum ca tavanul trebuie facut din beton, in schimb tavanul era facut deja din lemn si scanduri. Pe langa acestea se adaugau alte cerinte ale lor. Nu mai stiam ce sa fac. In zadar l-am rugat sa-mi aprobe proiectul initial, caci, sa-l fac din beton, era ceva de neconceput, dar n-am gasit intelegere.

M-am dus la Comitetul Raional de Partid, la primul secretar si i-am relatat situatia. El a dat telefon sa-mi dea aviz favorabil, asa cum era situatia, si sa-i raporteze de executia lucrarii. Primul secretar era maior de securitate. Asa am obtinut avizul de la pompieri.

Am mers la Cluj, la sistematizare si acolo am depus devizele la Banca de Investitii care a aprobat sumele de bani, iar executia lucrarilor a fost facuta de Constructorul Cluj cu Grupul de Santier Aiud. Am avut multa bataie de cap si ocupatie in cei trei ani, pana s-a terminat constructia. Trei ani de zile a trebuit sa stau pe santier, fiind delegat de sectia de Investitii a Regiunii Cluj, ca diriginte de santier. Am cautat sa se termine constructia pentru a avea conditii de munca, alaturi de elevi, in scoala spatioasa si luminoasa.

In anul 1958 s-au finalizat lucrarile de construire a Scolii Generale Ciugudu de Jos, unde am avut functia de director si am lucrat ca profesor de Limba si Literatura Romana, Istorie si Limba Rusa.

La scoala am depus eforturi sustinute si am avut rezultate bune, desi lucram cu cadre necalificate la clasele V- VIII. Am scolarizat toti copiii absolventi ai claselor a IV-a de la scoala din Ormenis si Ciugudu de Sus. Pentru rezultatele obtinute in munca la Scoala Culturala si Economica, am fost premiat cu premiul regional Cluj, in 1962.

In anul 1960 am contribuit la construirea localului de scoala de la Ciugudul de Sus, care s-a inceput in luna iunie si in luna septembrie 1960 s-a dat in folosinta.

Intre anii 1960 si 1970, am contribuit la introducerea cursei pe traseul Aiud – Ciugudul de Sus, Podeni si Ciugudul de Sus – Ocna Mures. Am participat la electrificarea satului Ciugudul de jos, fiind presedintele comitetului de electrificare.

In anul 1973, la 1 septembrie, am depus arma jos si am iesit la pensie.

De la aceasta data mi-am dus viata de pensionar, ocupandu-ma de probleme familiare, gospodaresti si luand in calcul munca la C.A.P (Gospodăriile Agricole Colective), unde am primit sarcina de responsabil al formatiei pomicule si apoi fiind avansat ca Presedinte al Comisiei de Revizie si apoi Presedinte al Comisiei de Judecata, pana in anul 1978, cand am parasit arena muncii.”

Moto: „Ne-am născut pentru alții, si vom muri pentru noi.”
„Multă lume spune că nu are bani, dar nimeni nu spune că nu are minte.”

Alexe S. Coban – 15.01.1982

Sursa https://www.facebook.com/diana.coban/posts/1580646151989941

Nota redactiei:Camelia Cocoon Doar Ceausescu a incurajat si subventionat constructia de scoli si invatamantul, Casa Regala a tinut natia in analfabetism, iar dupa revolutie s-a dorit iarasi analfabetizarea populatiei ca sa fie predat poporul din nou Casei Regale prost si supus reptilelor…

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Hrană Spirituală!

Conspiratii indeplinite – apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți in grupul Conspiratii indeplinite!

Conspiratii Indeplinite
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather
Distribuie!

Hrană Spirituală

Cocoon.ro - Conspiratii Indeplinite

You may also like...

Citește mai multe:
Infuzia care invinge artrita, arsurile de soare, cancerul si multe altele

Ceaiul alb isi face loc printre bauturile vedeta datorita imenselor beneficii de sanatate. Studiu dupa studiu arata rolul important al...

Degeaba se consoleaza unii ca il serbeaza pe Iisus in data de 25 decembrie, caci in primul rand intregul sistem il celebreaza pe Saturn, Tammuz, Nimrod

  Degeaba se consoleaza unii ca il serbeaza pe Iisus in data de 25 decembrie, caci in primul rand intregul...

Calugari romani care deveneau invizibili prin rugaciune!

Aptitudinile de a te face invizibil si de te deplasa in mod inexplicabil ar constitui unele din efectele rugaciunii isihaste,o...

Loturi de Mars, Snickers si Milky Way retrase din 55 de tari, inclusiv Romania. Ce a fost gasit intr-un baton de ciocolata

Compania Mars a anuntat marti retragerea mai multor loturi de batoane de ciocolata Mars, Snickers, Milky Way si gama Celebrations,...

Închide