De unde vine expresia: Nodul Gordian’?

Distribuie!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

’Nodul Gordian’’ este expresia utilizată pentru a descrie o problemă extrem de complicată, care, aparent, nu are soluţie.

Originile termenului ne duc în perioada lui Alexandru cel Mare. După cum se povesteşte, în anul 333 î.Hr., cuceritorul macedonian se îndrepta cu armata sa către capitala frigiană, Gordium ( ce află acum în Turcia de astăzi). La sosirea în oraş, au întâlnit o diligenţă veche, jugul ei era legat cu ceea ce un istoric roman  a descris, mai târziu, ca fiind ” mai multe noduri toate atât de strâns legate între ele, încât era imposibil să vezi cum s-au fixat.”
Tradiţia frigiană spune că vagonul ar fi aparţinut o dată lui Gordius, tatăl celebrului rege Midas. Porivit unui oracol, omul care va putea dezlega nodurile făcute de el ar fi fost destinat să devină conducător al întregii Asii.
Potrivit vechiului cronicar Arrian, năvalnicul Alexandru a fost imediat “cuprins de o dorinţă arzătoare” să dezlege nodul gordian. După ce s-a muncit să-l dezlege, însă, fără succes, el s-a îndepărtat de frânghiile noduroase şi a proclamat: “Nu contează modul în care aceste frânghii vor fi dezlegate”. După aceste cuvinte, el a scos sabia din teacă şi a înjumătăţit nodul dintr-o singură lovitură.
Într-o altă versiune, Alexandru Macedon ar fi scos pur şi simplu axa centrală care trecea prin jug, slăbind nodul suficient ca acesta să fie capabil să-l dezlege. Oricare ar fi fost metoda pe care a folosit-o, tânărul rege a fost imediat salutat ca fiind cel care a păcălit prin inteligenţă provocarea antică.
În aceeaşi noapte, Gordium a fost tulburat de o furtună cu fulgere, pe care Alexandru şi oamenii săi au înţeles-o drept un semn că zeii s-au bucurat. O fi fost adevărată profeţia Nodului Gordian, căci Alexandru cel Mare a continuat să cucerească Egiptul şi fâşii mari din Asia, înainte de moartea sa la vârsta de 32 de ani.
Una dintre primele menţiuni ale acestei expresii a fost observată în opera lui Shakespeare, care a scris despre Henry V că acesta a fost apreciat pentru abilitatea sa de a “desface” nodul Gordian al politicii.
De asemenea, expresia “a tăia nodul gordian” este acum utilizată pentru a descrie o soluţie creativă sau soluţionarea unei probleme aparent insurmontabile.
Sursa: History

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Hrană Spirituală!

Conspiratii indeplinite – apăsați butonul “join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți in grupul Conspiratii indeplinite!

Conspiratii Indeplinite
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather
Distribuie!

Hrană Spirituală

Cocoon.ro - Conspiratii Indeplinite

You may also like...

Citește mai multe:
Manipularea pentru toți sau Fereastra Overton

Presedinte italian: Romanilor dormiti? De ce in Romania nu se mananca romaneste?

Ce dovezi mai vreti romanilor? Monica Macovei, fotografiată împreună cu Soros!

Romania este otravita – prima tara din lume pe care se experimenteaza fungicidul cancerigen INITIUM!

Rețetă rapidă de pâine fără drojdie pentru zile de restriște

Închide