Destinul Floricăi Sass din Aiud: Fosta sclavă în harem a devenit Lady Baker

Distribuie!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Florica Sass sau Sass Flóra s-a născut în Aiud, Transilvania și a rămas orfană la doar 7 ani, după ce părinții ei au fost omorâți în timpul Revoluției din 1848. Se pare că fata a asistat la scena uciderii tatălui său, un ofițer ce provenea din familia maghiară Székely, care avea moșii în Transilvania. Micuța a fost crescută câteva luni de guvernanta sa, dar cum aceasta s-a măritat, în scurt timp fetița a rămas a nimănui. A ajuns, nu se știe exact cum, să trăiască într-un harem din Imperiul Otoman.

Stăpânul ei a hotărât să o vândă în piața de robi de la Vidin în 1859. Avea 18 ani și era deja o tânără frumoasă și bine educată. Știa româna și maghiara pe care le învățase în copilărie, dar vorbea și germana, turca, engleza și araba.Stăpânul haremului în care a crescut a dus-o, așadar, în târgul de sclavi din Vidinul otoman și a deschis o licitație pentru frumoasa fată. Pașa din Vidin a câștigat-o și, probabil, Florica Sass și-ar fi petrecut întreaga viață în haremul acestuia, dacă întâmplarea n-ar fi făcut ca în târg să se afle și Samuel White Baker, un aventurier englez de 37 de ani care a plăcut-o foarte mult pe tânăra roabă. A licitat și el pentru a o cumpăra, dar fără succes. Așa că în noaptea care a urmat, a mituit ienicerii ce păzeau palatul pașei din Vidin, a furat-o pe frumoasa Florica și apoi a fugit cu ea la București.

 

Samuel Baker era angajat în acel moment ca inginer la compania engleză „Danube and Black Sea Railway” care tocmai începuse construcția căii ferate Cernavodă – Constanța în Dobrogea. Baker ajunge cu domnisoara de 18 ani la Constanța, unde englezul îi cere consulului britanic să îi emite fetei – care nu avea nici măcar acte – un pașaport pe numele Florence Barbara Maria Finnian. În scurt timp, cei doi se îmbarcă pe un vas spre Marea Britanie. Sunt deja iubiți și nu se vor mai despărți niciodată.” 


În 1861 Florica Sass, devenita Florence Finnian, participă la expediția iubitului său în Africa, în căutatea izvoarelor Nilului. Împreună descoperă lacul Albert. Expediția lui Sam Baker în Africa are un răsunet important în societatea londoneză. Samuel este înnobilat și, patru ani mai târziu, în 1865, o ia de soție pe iubita sa.

 

Florence devine Lady preluând numele și rangul soțului sau, Sir Samuel Baker, dar societatea britanică ultraconservatoare nu privește cu ochi buni această căsătorie între o fostă roabă, crescută într-un harem turcesc, și un înnobilat al Coroanei. Însăși Regina Victoria se pronunță împotriva acestei căsătorii neadecvate. Cuplul Baker trebuie să părăsească pentru moment Regatul Unit.

În 1869, exploratorul Sam Baker organizează o nouă expediție spre regiunile ecuatoriale ale Nilului. Florence îl însoțește și de aceasta dată. La Cairo, Sir SamuelWhite Baker primește de la egipteni gradul de Pașă și de maior-general în armata otomană și pe cel de guvernator general al teritoriului ecuatorial, adică al teritoriului de astăzi al Sudanului de Sud și Ugandei.

 

>De-abia în 1873 Samuel și Florence Baker s-au întors în Anglia, unde au cumpărat un conac in Devon, care a devenit reședința lor definitivă. Sir Samuel Baker a murit în 1893, iar Lady Florence Baker i-a supraviețuit mai bine de 20 de ani, decedând pe 11 martie 1916, la vârsta de 74 de ani.

Viața ei prea puțin știută este o poveste despre dragoste, curaj și aventură. Lady Florence Baker este astazi recunoscută ca un pionier al explorărilor geografice în Africa.

Destinul Floricăi Sass din Aiud: Fosta sclavă în harem a devenit Lady Baker

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Hrană Spirituală!

Conspiratii indeplinite – apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți in grupul Conspiratii indeplinite!

Conspiratii Indeplinite
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather
Distribuie!

Hrană Spirituală

Cocoon.ro - Conspiratii Indeplinite

You may also like...

Citește mai multe:
Doctorii avertizeaza: ce se intampla dupa ce mananci sarmale, carnati si toba

Putini stiu insa cat de nociva este carnea tocata pentru organismul uman. Poate parea greu de crezut insa, potrivit specialistilor,...

Coincidenta? Prim-ministrul Angliei in poze din adolescenta cu Angela Merkel

Mai aveti indoieli ca totul este aranjat de catre Noua Ordine Mondiala si candidatii la presedentie si la functiile de...

FAKE NEWS-ul zilei: „Salvați-o pe Alexandra!” S-a AFLAT, în sfârșit, ADEVĂRUL!

O adevărată isterie a curprins joi Faceboook-ul. Un anunț a făcut înconjorul paginilor a mii de români sau le-a invadat...

A descoperit datoria istorica a Germaniei catre Romania si a fost concediat la cererea nemtilor!

Profesorul doctor in economie Radu Eugen Golban, lector asociat in cadrul Departamentului Relatii Internationale si Studii Europene al Universitatii de...

Închide