„E GREU DE GASIT UN SPANIOL CARE SA NU AIBE SANGE EVREIESC”

Distribuie!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

,E GREU DE GASIT UN SPANIOL CARE SA NU AIBE SANGE EVREIESC”
declara presedintele comunitatii evreiesti din Madrid.
Pentru cei mai putin avizati afirmatia ar parea fantezista. Dar e departe de a fi asa.

In anul 1492 perechea regala Ferdinand si Isabela decide, putin timp dupa recuperarea in intregime a teritoriului Spaniei de sub stapanirea araba care a tinut 6 secole, „sa curete” Spania de alte religii, sa aduca tara sub autoritatea exclusiva a catolicismului.
In acest scop au pus infloritoarea comunitate evreiasca iberica in fata unei alegeri grele: crestinarea sau parasirea tarii. Circa jumatate dintre evrei au ales drumul exilului, formand in continuare grupul evreilor sefarzi. Jumatatea cealalta s-a crestinat, multi de forma, continuand sa practice religia strabuna. Inchizitia a avut „grija” de ei, unii au fost arsi pe rug, altii au renuntat si au devenit buni catolici, unii dintre acestia ajungand in functii de vaza, inclusiv bisericesti.
Evreii convertiti s-au amestecat destul de repede prin inrudire cu populatia spaniola, fiind mai tarziu imposibil de diferentiat.


Se povesteste ca mult timp dupa acel an, regele il convoaca intr-o zi pe cardinalul bisericii spaniole si-i spune ingrijorat: „Sfintia Ta, aflu ca mai sunt inca multi evrei convertiti care practica religia iudaica si nu sunt deloc multumit de asta, iar inchizitia nu reuseste sa-i depisteze pe toti. Vreau sa rezolvam problema radical si sa-i expulzam fara discernamant pe toti cei care au sange evreiesc. Caci nu pot avea incredere nici in cei mai catolici dintre ei”
Cardinalul ii raspunde: „Regele meu, din punct de vedere tehnic, actiunea este pana la urma posibila, dar apare o mare problema”.
„Care e ea, Sfintia Ta”, intreaba regele.
Cardinalul raspunde:
„Regele meu, cred ca va trebui sa incepem cu noi doi”.

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Hrană Spirituală!

Conspiratii indeplinite – apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți in grupul Conspiratii indeplinite!

Conspiratii Indeplinite
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather
Distribuie!

Hrană Spirituală

Cocoon.ro - Conspiratii Indeplinite

You may also like...