Exemplu concret prin care o multinationala jefuieste tara – fura milioane de Euro iar ANAF le da 2000 de Euro amenda

Distribuie!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather
• Cotidianului Buna Ziua Iasi va prezinta un exemplu concret prin care multinationalele participa la un jaf de proportii in Romania prin mecanisme financiare sofisticate • Aceste conglomerate mascheaza profitul în tara de origine si în paradisuri fiscale, iar în tara noastra raporteaza pierderi uriase, insa cu toate acestea nu sunt în faliment si nici macar în insolventa • Desi autoritatile sunt constiente de aceasta caracatita prin care banii sunt furati din Romania, toate controalele se rezuma la amenzi infime, fara sanctiuni si arestari la nivel inalt • Cazul celui mai mare angajator privat din Iasi este un exemplu perfect prin care multinationalele pun in practica acest mare jaf din Romania ultimilor ani

 

Cotidianul Buna Ziua Iasi a dezvaluit in repetate randuri modul in care multinationalele aparute in ultimii ani in Romania jefuiesc statul cu sute de milioane de euro in fiecare an, iar asta se intampla fara ca nicio autoritate sa ia masuri. Aceste conglomerate produc profituri imense pentru tarile lor de origine, dar aduc prejudicii imense in tarile de productie, asa cum se intampla si in cazul Romaniei.

Companiile gigant functioneaza dupa scheme financiare sofisticate, puse in practica si perfectionate de specialisti, prin care transfera intreg profitul catre alte state dezvoltate, ceea ce duce la evitarea platii impozitelor in Romania, la asigurari sociale neplatite pentru angajati sau chiar la rambursari de TVA de sute de milioane euro catre firmele controlate de aceste multinationale.

 

Ele mascheaza profitul în tara de origine si în paradisuri fiscale, iar în tara noastra raporteaza pierderi, insa cu toate acestea nu sunt în faliment si nici macar în insolventa. Pierderile suferite de economia româneasca pe seama acestor companii în ultimii ani se ridica la mii de miliarde de euro. In loc sa-si declare profitul obtinut, multinationalele prefera sa plateasca servicii de consultanta de ordinul miliardelor de euro catre firme din tarile mama, dar cu acelasi actionar. Aceste conglomerate sunt o caracatita prin care banii sunt scosi din Romania, iar bugetul statului este pagubit cu miliarde de euro.

 

Reporterii cotidianului Buna Ziua Iasi va prezinta un caz concret prin care unele multinationale fac un jaf de proportii in Romania prin astfel de mecanisme financiare.

Citeste si : Frauda de zeci de mii de euro, la unul dintre cei mai mari angajatori din Iasi

 

Cum evita multinationalele plata impozitului pe profit

 

Spre exemplu, Delphi Diesel Systems Romania SRL este cel mai mare angajator privat din Iasi. La filiala locala a companiei americane lucreaza peste 2.000 de angajati, majoritatea cu studii superioare, pe salarii apropiate de cel minim pe economie.

 

Fabrica din Iasi face parte dintr-o impresionanta retea de companii a Delphi Corporation, acestea activand in mai toate domeniile, dintre care in sectorul financiar, productie industriala, automotive, cercetare etc. De la momentul aparitiei companiei americane la Iasi, mai toate activitatile si contractele au fost derulate cu firme afiliate, care fac parte din grupul Delphi, insa raporteaza pierderi fiscale de peste 100 milioane lei anual, lucru extrem de suspect.

 

Tranzactiile derulate intre firmele care fac parte din conglomeratul Delphi au atras atentia inspectorilor de la Agentia Nationala de Administrare Fiscala Iasi, care au realizat un control pentru a vedea daca este corect pretul de vanzare practicat intre firmele afiliate si cum se explica costurile mari inregistrate care au dus la pierderi constante in contabilitatea Delphi Diesel Systems Romania.

 

Astfel, in anul 2007, de exemplu, Delphi Iasi raporta catre autoritatea fiscala venituri de 130.991 lei, cheltuieli de 2.132.587 lei si o pierdere contabila de 2.001.596 lei. In anul 2008, firma a raportat venituri de 14,8 milioane lei, cheltuieli de 39 milioane lei si pierdere contabila de 24,2 milioane lei. Apoi, in anul 2009, veniturile Delphi erau de 92,9 milioane lei, cheltuielile de 217 milioane lei, iar pierderea contabila de 124,2 milioane lei.

„Se intelege ca existenta unor distorsiuni in materia analizata are si efecte fiscale, fapt care indreptateste administratia fiscala sa procedeze la efectuarea unor instrumentari si analize pentru a constata daca tranzactiile in cazurile mentionate s-au efectuat in conditiile determinate de fortele pietei, ori a avut loc un transfer, o miscare, o deplasare, a profiturilor cu consecinta unei eludari a impozitului in statul furnizorului”, dupa cum se arata in raportul realizat de ANAF referitor la activitatea Delphi in Iasi.

 

Perioada verificata de inspectorii ANAF in cadrul acestui raport se refera la intervalul 28.06.2007 (data de infiintare a companiei) si pana la 31.12.2009, controlul fiind facut din punctul de vedere al impozitului pe profit. Totodata, a fost verificata si perioada 28.06.2007-30.07.2010 din punctul de vedere al contributiilor sociale si celalalte venituri ale bugetului consolidat, respectiv impozit pe salarii, somaj, asigurari de sanatate etc.

 

Asociati in cadrul Sc Delphi Diesel Systems Romania SRL sunt Delphi Holdings Luxemourg SARL, cu o cota de 99,9999 procente la capital, si Delphi France Holding SAS, cu o cota de participare de 0,0001 procente la capital. Mai departe, aceeasi Delphi Luxemourg controleaza in procent de 100 la suta urmatorii clienti ai Delphi Romania: Delphi Diesel Systems SL Spania si Delphi France SAS.

 

Cheltuielile raportate nu sunt justificate prin documente

 

Primul an de activitate al Delphi in Iasi a insemnat un jaf urias la bugetul statului, iar asta pentru ca toata aparatura, know-how-ul si proiectarea primelor piese au fost demarate in Iasi „la negru”, fara ca toate aceste lucrari de montare a uzinei si de instruire a personalului sa fie trecute in documentele fiscale ale companiei.

„Prestarea efectiva a serviciilor se justifica prin: situatii de lucrari, procese verbale de receptie, rapoarte de lucru, studii de fezabilitate, de piata sau orice alte materiale corespunzatoare. Contribuabilul trebuie sa dovedeasca necesitatea efectuarii cheltuielilor prin specificul activitatilor desfasurate, respectiv, societatea nu prezinta documente in justificarea prestarii efective a acestor servicii”, dupa cum se mai specifica in raportul ANAF.

 

Mai mult, in mod constant, societatea a inregistrat in contabilitate cu intarziere foarte mare documentele de achizitie emise de furnizori. Spre exemplu, in luna iunie 2010, dintr-un numar total de 2.170 operatiuni, doar 916 apartin lunii respective, restul de documente provin din perioada 16.12.2009 – 31.05.2010 si in mod constant inregistreaza pierdere contabila si fiscala declarata, inregistrand venituri totale cu mult sub cheltuielile totale.

„Reiese ca valoarea costurilor inregistrate cu materiile prime si materialele consumabile si a celor cu salariile depaseste valoarea productiei vandute, ceea ce ne duce la concluzia ca ori pretul de vanzare utilizat nu este corect, ori exista erori in descarcarea din gestiune a valorii materiilor prime si nedelimitarea corecta aferente productiei realizate”, dupa cum se mai arata in raportul ANAF.

Citeste si : Revolta in cea mai mare firma din Iasi: Angajatii se rascoala impotriva americanilor de la Delphi

 

Toate firmele din grup inregistreaza profit, dar nu si cea din Iasi

 

In vreme ce filiala romaneasca a companiei declara pierderi de peste 100 milioane lei anual (adica 22 de milioane de euro), societatile din grupul Delphi obtin si declara profituri uriase in aceeasi perioada. La nivelul Delphi Corporation se inregistra o marja a profitului de 17,99 procente in anul 2008, asta in vreme ce filiala din Romania raporta pierderi uriase.

Mai mult, inventarierea anuala a conturilor nu cuprinde si inventarierea mijloacelor fixe. In urma controalelor s-au constatat diferente la calculul bazei de impozitare din punctul de vedere al impozitului pe profit, in suma de 95.827.686 lei. Calculele au aratat insa ca Delphi Iasi suporta circa 95 la suta din cheltuielile necesare realizarii unei piese, ceea ce este inacceptabil in cazul unor companii tipice.

„Se prevede in general utilizarea metodei de calcul «cost de productie la care se adauga o marja de 5 procente», insa Delphi Diesel Systems Romania SRL nu justifica nicaieri care ar fi explicatia pierderilor contabile inregistrate in cursul perioadei fiscale verificate, modul de includere in costul de productie a serviciilor transmise de grup sau realitatea calculului pretului de vanzare a produsului”

 

Indicatorul EBIT (Earnings Before Interest and Taxes – rezultatul brut al exploatarii) realizat de Delphi Diesel Systems Romania SRL Iasi la nivelul anului 2009 a fost de minus 55,36 procente si este cu mult sub media companiilor afiliate si a celorlalte firme de profil, adica de plus 2,462 procente.

Citeste si : Romania „lucrului bine facut”: muncitorii sunt sclavi, iar multinationalele – niste Dumnezei

 

Amenda de 2.000 euro unei companii cu profit de 2 miliarde dolari

 

In urma acestor constatari, SC Delphi Diesel Systems Romania SRL a fost sanctionata contraventional prin intocmirea de procese-verbale cu amenda totala in suma de 10.000 lei. Compania mama, Delphi, cu sediul central in Marea Britanie, inregistreaza venituri anuale de 17,023 miliarde dolari si profituri anuale de 1,847 miliarde dolari.

 

Desi aceste ilegalitati au fost constatate inca din anul 2011, autoritatile nu au facut pana acum demersuri pentru recuperarea prejudiciilor uriase provocate in cazul fabricii din Iasi.

Sc Delphi Diesel Systems Romania SRL a fost inregistrata in data de 28.06.2007 cu sediul social in Bucuresti, iar domiciliul fiscal al companiei este judetul Iasi, sat Bratuleni, comuna Miroslava. Capitalul social subscris si varsat in valoare de 72.101.810 lei este suta la suta privat strain. Administratorul societatii este Sanjay Sethi, cetatean indian nascut in 10.08.1970 in Candigarh, India, si cu domiciliul in Shanghai, China. Cetateanul indian este reprezentat de Irina Dumitru, angajat al Delphi Romania care a fost imputernicit sa-l reprezinte pe administratorul Sanjay Sethi.

 

Reprezentantii SC Delphi Diesel Systems Romania SRL si ai ANAF Iasi au refuzat sa comenteze aceasta situatie.

 

Acesta este doar unul dintre exemplele despre acele multinationale care se folosesc de forta ieftina de munca din Iasi, dar care repatriaza aproape integral profitul in tara de origine. Cotidianul Buna Ziua Iasi nu are absolut nimic impotriva multinationalelor, ci dimpotriva, sustine si promoveaza investitiile straine serioase si legale din Romania. Este nevoie insa, in acelasi timp, ca si firmele straine si cele autohtone sa aiba parte de acelasi tratament din partea autoritatilor statului. Vom reveni!
https://www.bzi.ro/incendiar-reteta-secreta-prin-care-o-multinationala-jefuieste-tara-adevarul-din-spatele-celui-mai-mare-angajator-privat-din-iasi-599136

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Hrană Spirituală!

Conspiratii indeplinite – apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți in grupul Conspiratii indeplinite!

Conspiratii Indeplinite
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather
Distribuie!

Hrană Spirituală

Cocoon.ro - Conspiratii Indeplinite

You may also like...