Fostul ministru Doina Pană către Klaus Iohannis, acuze privind interesele austriecilor în despădurirea României

Distribuie!by Deputatul PSD Doina Pană, fost ministru delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, i-a adresat preşedintelui Klaus Iohannis următoarea scrisoare deschisă: „Domnule preşedinte, Mă adresez d-voastră în calitate de deputat, coiniţiator al proiectului Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 46/2008 – Codul Silvic, precum şi de ministru delegat pentru Ape, […]
Distribuie!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Deputatul PSD Doina Pană, fost ministru delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, i-a adresat preşedintelui Klaus Iohannis următoarea scrisoare deschisă:

„Domnule preşedinte,


Mă adresez d-voastră în calitate de deputat, coiniţiator al proiectului Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 46/2008 – Codul Silvic, precum şi de ministru delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, la acea dată.

Solicitarea d-voastră de reexaminare, transmisă Parlamentului României, este un drept constituţional şi respect acest lucru, dar motivele care stau la baza ei mă fac să cred că aţi fost dezinformat, inclusiv de către reprezentanţii unor companii cu interese în domeniu, precum S.C. Holzindustrie Schweighofer S.R.L.


Vreau să vă informez, de altfel, cu privire la faptul că S.C. Holzindustrie Schweighofer S.R.L. a încercat să blocheze modificările la Codul Silvic, atât în faza de elaborare, cât şi în faza de aprobare a acestora, în Parlament.

În cele ce urmează, voi încerca să răspund, punct cu punct, obiecţiilor dumneavoastră:

1. Art. I pct.9-15 privind remunerarea ocoalelor silvice de regim, pentru serviciile oferite proprietarilor de fond forestier, nu poate fi considerat ajutor de stat deoarece contravaloarea acestor servicii este plătită de către proprietarii de păduri şi nu de către statul român. Ele rezultă în urma unui contract de administrare a pădurii, ca proprietate privată, de către un ocol silvic (privat sau de stat), regimul silvic trebuind să fie respectat în toate pădurile României, indiferent de forma de proprietate.

2. Art. I pct. 29, alin. (11) se referă la intrarea în legalitate a cca 500.000 ha de pădure, aflată in proprietatea a peste 300.000 de mici proprietari care neputându-se asocia încât să realizeze suprafaţa de minim 100 de ha, necesară pentru întocmirea unui amenajament silvic (din anul 2008 există obligativitatea exploatării pădurii doar prin amenajament silvic), şi-au tăiat ilegal lemnul de pe proprietăţile proprii.

Întrucât nici în UE, pentru suprafeţele mai mici de 10 ha, nu există obligativitatea existenţei amenajamentului silvic, articolul dă posibilitatea exploatării legale a suprafeţele de pădure, dacă micul proprietar face un contract de administrare pe minim 10 ani cu un ocol silvic privat sau de stat.

Deci, articolul nu antrenează accelerarea tăierii pădurilor, ci dă dreptul micilor proprietari de a beneficia de pădurea proprie, respectând regimul silvic.

3. Art. I pct. 48 se referă la aspectul social al pădurii, comunităţile locale putând crea suprafeţe de pădure în scop de recreere, tematice şi / sau educaţionale, existente în toată lumea civilizată. Pentru că scoaterea din regim silvic presupune acordarea în compensare a de trei ori suprafaţa (în vecinătatea pădurii respective) şi a de cinci ori valoarea, în România nu au putut fi create până acum astfel de facilităţi de recreere.

Articolul exceptează pentru aceste cazuri regimul de compensare (doar 1 la 1), pentru ca cetăţenii din respectiva comunitate locală să se poată bucura de frumuseţea şi sănătatea pe care ţi-o da o plimbare pe aleile amenajate ale unei păduri, iar copiii să cunoască şi să iubească pădurea.

4 Art. I pct. 72 introduce un alineat prin care să existe un prag maxim de 30% la achiziţia sau procesarea de masa lemnoasă din fondul forestier naţional, nu pentru a crea un mediu neconcurenţial, ci pentru a elimina monopolul creat de câteva firme, care au exploatat abuziv în ultimii 10 ani pădurile României. El încurajează prelucrarea superioară locala a lemnului, creând locuri de munca local, pădurea găsindu-se majoritar în zone de munte unde posibilitatea altor locuri de munca nu prea există.

În plus ar induce sentimentul cetăţenilor din zonele de munte să îngrijească pădurea, ea constituind locul de muncă şi pentru generaţiile viitoare. Acelaşi articol dă drept de preemţiune pentru producătorii din industria mobilei la cumpărarea de masă lemnoasă, pentru a încuraja prelucrarea superioară a lemnului, aici, în România, şi a descuraja exportul de buştean, practică existentă şi în alte ţări din UE.

Această lege a fost concepută prin consultare, la toate nivelele, cu toţi cei implicaţi in exploatarea pădurii: proprietari, administratori, firme de exploatare, ONG-uri, specialişti din minister şi Romsilva, care de trei ani solicită modificarea actualului Cod silvic încât să conducă la o dezvoltare/exploatare durabilă a pădurilor României.

Alături de Radarul pădurilor, care de o jumătate de an de când funcţionează a limitat drastic tăierile ilegale din păduri, această lege reprezintă al doilea pilon care, înainte de orice interes politic, susţine interesul României”.

P.S. : Aceeași doamnă, Doina Pană, pe vremea când era ministru delegat pentru Ape, Păduri și Piscicultură Doina Pană, declarase că, din primele date colectate după implementarea sistemului „Radarul pădurii”, județele Brașov și Sibiu conduc în topul celor cu transporturi ilegale de material lemnos.http://qmagazine.ro/actual/doina-pana-brasov-si-sibiu-conduc-in-topul-judetelor-cu-transporturi-ilegale-de-material-lemnos/  Sibiul, unde Klaus Iohannis era mare tartor la vremea respectivă și nu doar strict la nivel de municipiu unde activa ca primar!

Surse: http://sibiu.justitiarul.ro/fostul-ministru-doina-pana-catre-klaus-iohannis-acuze-privind-interesele-austriecilor-in-despadurirea-romanie/

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather
Distribuie!

Despre Hrană Spirituală

Cocoon.ro - Conspiratii Indeplinite