Medic de la spitalul din Sighisoara: n-avem lift, pacienții sunt ridicați la etaj pur și simplu în spate

Distribuie!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Domnule Tolontan, oameni buni, imaginile sunt din Secția de Pneumogie a Spitalului din Sighișoara, care a rămas la urmă în șirul de renovări si mie personal, mi-e rușine. Îmi cer iertare pentru toate cele care sunt, așa cum sunt și fără a încerca să mă scuz sau să acuz, vreau sa vă spun câte ceva despre noi.
Eu sunt medic internist, din 2000 în Sighișoara, unde am fost bine primită și unde mă simt acasă. Secțiile de Medicină Internă, Cardiologie, Boli Infecțioase, Chirurgia, ATI-ul, Pediatria, sunt renovate relativ recent, la fel Radiologia. CPU ( care are tot ce-i trebuie, mai putin medici). Mobilierul este civilizat ( nb – paturi, noptiere, dulapuri , toate din donații, calculatoare, imprimante, monitoare, o parte dintre ele sponsorizate de medici, o parte cumpărate de spital), ferestrele se închid, ( o parte sunt schimbate – evident sponsorizare !! altele sunt reparate, recondiționate. Multe alte lucruri sunt cumpărate ( aparatură) și sunt lucrări bune, făcute cu investiții mici, fracționate, chinuite, pentru ca așa este Nu este mucegai și este curat, deși este deficit de personal de îngrijire ( infirmiere și femei de serviciu).
În unele secții, turele de noapte sunt descoperite complet, rămâne ca asistenta și medicul de gardă să suplinească absența femeii de serviciu și a infirmierei iar atunci când ele sunt, respectiv în turele de zi, credeți-mă, muncesc pe brânci. Am înteles că posturile toate au fost scoase la concurs în mod repetat dar nu este nimeni interesat de ele, oare de ce ??
Spitalul din Sighișoara este pavilionar, iar saloanele sunt numai la etaj ( Chirurgire, Boli Infecțioase, Cardiologie) sau majoritatea la etaj ( Boli Interne, Pneumologie). O mare parte dintre pacienți sunt în stare critică, sau imobilizați, nici nu se pune problema să urce scările. În două dintre clădiri au existat lifturi acționate manual printr-o șufă și un scripete ( pot fi văzute în unele postări). Ele au funcționat fară probleme și au fost întreținute și verificate frecvent pe durata funcționării lor. De ceva timp nu le mai putem folosi, nu sunt omologate, nu au autorizație, nu știu… motiv pentru care pacienții sunt ridicați la etaj pur și simplu în spate. Brancardierul de la CPU ( am lucrat o perioada și fară, după ce și-au dat demisia în bloc) cu infirmiera de pe secție ( atunci cand există) , dacă nu, cu un aparținător sau cu asistenta, ridică pur și simplu pacientul la etaj pe brațe. Acest lucru este inuman atât pentru pacienți și membrii de familie- care adeseori sunt siderați și scandalizați pe bună dreptate, cât și pentru personal. Nu mai zic , dacă în timpul spitalizării mai este nevoie de o investigație ( ecografie, radiografie, CT ), calvarul trebuie reluat… coborârea și urcarea pacientului pe scări. Gândiți – vă, pacientul operat, înca sub anestezie, este coborât de la etaj, din sălile de operație în ATI , la parter!! Cum ??!
În ultimii ani, folosirea liftului manual a suscitat mult interes turistic și istoric . În prezent pe ușile celor două lifturi din Medicală și din Chirurgie, care sunt sigilate, tronează două coli A4 cu ștampila și semnătura « direcțiunii » care anunță sancțiuni drastice pentru cei care ar putea folosi liftul (adică pentru personal), asta e, așa că zilnic, reluam munca lui Sisif.
Deci, pacienții, mâncarea, materialele sanitare, medicamantele, lenjeria, toate sunt cărate cu umerii și brațele, prin curte ( ploaie, vânt , zăpadă, caniculă etc…) și apoi pe scări. Femeile sunt epuizate, multe dintre ele, harnice, bune, pline de omenie, s-au îmbolnăvit și au plecat pe rând, una câte una…
Fațada unor pavilioane cade ( de ce ?) La medicală este un pericol iminent să zăbovești sub ea. Sunt cărămizi, e adevarat , istorice, care atârnă amenințător deasupta noastra, a tuturor.
Despre Maternitate, care se află la o oarecare distanță de restul pavilioanelor, ce să mai zic, sunt probleme mari, nu le cunosc îndeaproape.
Au fost făcute ( și plătite ?!) studii de fezabilitate de două ori și s-a promis solemn comunității un spital nou , civilizat, adecvat pentru un oraș ca Sighișoara, al cărui centru istoric face parte din patrimoniul UNESCO, dar iată că nu e !
Despre medici : este deficit la CPU, cum ziceam, sunt doar doi în loc de cinci ( oare de ce ??) motiv pentru care nu este linie de gardă. Ba mai mult, în ultimii ani au venit și au plecat foarte mulți ( neurologi, psihiatri, medici de urgență, dermatologi, interniști, cardiologi) și s-au desființat secții ( de ce oare ??) Am rămas câțiva care încercăm să facem față, atât cât vom mai putea.
Există o linie de gardă pe Secția de Boli Interne ( care acopera și secțiile de Cardiologie, ATI, Neurologie, Boli Infecțioase și Pneumologie care este așa cum s-a văzut , devastată de timp și lipsă de investiții, dincolo de lipsa de interes. Aceasta linie de gardă de pe medicală asigură de la ora 21 : 00 și Compartimentul de Primiri Urgențe ( cum am spus, sunt doar 2 medici din cinci la CPU), iar când unul dintre ei este în concediu, preluăm CPU de la ora 14 :00. Sambata si duminica nu este deloc medic în CPU si un singur OM, medicul de garda de pe linia medicală incearca se se imparta intre cele 5 cladiri și sa raspunda la toate solicitarile care uneori sunt simultane si reprezinta urgente de grad inalt. Gânditi-vă că au fost perioade când eu si colegii mei am facut cate 6-7 sau 8 gărzi în aceste condiții, a doua zi rămânând în continuare în spital, fie in policlinică până la ora 15 :00, fie pe secție și concomitent la urgențe. Sunt adeseori 32 de ore de lucru cu un consum fizic si nervos uriaș ( 4 x 8h = 32 h fară pauză și apoi niciodată… dar niciodată liber !!!) Și asta de ani și ani…
La fel lucreaza colegii din linia de garda de chirurgie, pediatrie și colegii de la maternitate, medici, asistenți, infirmieri.
Ceea ce ni se ni întâmplă nouă și până la urmă înțelegem, asta e, se întâmplă mai mult sau mai puțin în toate spitalele din România. Noi, cei care mai suntem, ajungem din când în când acasă iar ceea ce ne mai ține în picioare este sentimentul că încă o dată am reușit și suntem cu toții vii. Neputința, jena, regretul pentru ceea ce nu putem face și nu putem schimba și pentru faptul că nu putem să fim mai mulți, mai buni… sunt devastatoare, dincolo de toate.
În aceste condiții, pe mine personal mă doare enorm disprețul aruncat asupra noastră, atât de « manager », da, l-am simțit adeseori , cât și de opinia publică. Am citit comentariile de pe pagina domnului Tolontan, ( să fim împușcați, închiși, asasinați/eutanasiați, dispretuiți, bătuți cu pietre…)
Domnule Tolontan, oameni dragi, sunt doar un medic, începeți cu mine !

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Hrană Spirituală!

Conspiratii indeplinite – apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți in grupul Conspiratii indeplinite!

Conspiratii Indeplinite
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather
Distribuie!

Hrană Spirituală

Cocoon.ro - Conspiratii Indeplinite

You may also like...