Nemții de la Silvirom, liber la defrișări!/De ce nu pun judecătorii sechestru pe pădurea de la Gura Teghii ,,mătrășită” de ,,lotul Beganu”?

Distribuie!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Curtea de Apel Ploiești a dispus, marți, începerea judecării pe fond a „lotului Beganu” în dosarul retrocedării celor 5.000 de hectare de pădure de la Gura Teghii, urmând să fie acordat un termen în acest sens după ce decizia va rămâne definitivă. Tot marți, instanța a decis să ­res­pingă toate cererile și excepțiile ridicate de cei 12 inculpați prin apărători cu privire la legalitatea administrării probelor și a efectuării actelor de către organele de urmărire penală. Soluția nu este definitivă și poate fi contestată la instanța superioară. Magistrații Curții de Apel Ploiești au stabilit un nou termen de judecată pentru data de 6 august, în scopul verificării măsurilor preventive luate față de unii dintre inculpați.

La termenul de marți, judecătorii de la Curtea de Apel Ploiești au respins însă cererea procurorilor DNA Ploiești de punere sub sechestru asigurător a celor peste 5.000 de hectare de pădure de la Gura Teghii, aparținând SRN Silvirom Nawaro GMBH, ce fac obiectul dosarului retrocedărilor ilegale în care sunt judecați doi foști prefecți de Buzău, Paul Beganu și Maria Bulea­ndră, un funcționar al Prefecturii Buzău, secretarul comunei Gura Teghii, un avocat, un judecător de la Pătârlagele, responsabili din domeniul silvic și doi afaceriști controversați, unul din Ialomița și unul din Buzău.


   ,,Respinge solicitarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești privind luarea măsurii asigurătorii a sechestrului asigurător asupra terenului cu vegetație forestieră în suprafață de 5.055,87 ha aparținând SRN Silvirom Nawaro GMBH, dobândit în baza contractului de vânzare cumpărare autentificat cu numărul 222 din 15 iunie 2011 de către Biroul Notarial Vasile Victor și Asociații din municipiul Buzău, județul Buzău”, se precizează în încheierea pe scurt a instanței. Asta înseamnă că nemții care administrează cele peste 5.000 de hectare de pădure de la Gura Teghii au cale liberă la continuarea defrișărilor.

Direcția Națională Anticorupție (DNA) a reținut și a pus sub acuzare, în noiembrie anul trecut, un grup de persoane, între care s-a numărat și fostul prefect de Buzău Paul Beganu. Procurorii DNA susțin că retrocedarea pădurii de la Gura Teghii care a avut loc în 2011 a fost făcută ilegal cu implicarea unor funcționari corupți ai statului. Suprafața a ajuns în acel an în proprietatea afaceristului Gheorghe Ceteraș care a vândut-o rapid unei firme din concernul german Nordcapital. RISE Project și publicația germană Die Welt au investighat ramificațiile transnaționale ale tranzacției cu pădurea de la Gura Teghii.


Nu doar retrocedarea a fost una rapidă, ci și vânzarea proprietății. Omul de afaceri din Ialomița a reușit, în doar câteva luni, să facă afacerea vieții sale: în februarie 2011, Ceteraș a cumpărat drepturile litigioase pentru teren, trei luni mai târziu, în mai, a fost pus în proprietate, și 20 de zile mai apoi, pe 15 iunie 2011, a vândut miile de hectare, cu 21,7 milioane de euro, societății SRN Silvirom Nawaro GMBH.

Silvirom este controlată în proporție de  99,95% de o companie din Hamburg, parte din concernul german Nordcapital. Acesta este un fond de investiții controlat de Erck Rickmers, un cunoscut om de afaceri în Germania și fost membru în Parlamentul din Hamburg, din partea socialiștilor.

Într-un răspuns oficial adresat jurnaliștilor Die Welt și Rise Project, oficialii Nordcapital au declarat că legătura cu omul de afaceri a fost facilitată de un intermediar. ,,Afa­cerea cu domnul Gheorghe Ceteraș a fost intermediată de un broker. Omul de afaceri apărea la vremea respectivă ca proprietar al acelei suprafețe de teren, iar societatea cumpărătoare SC SRN SilviRom GmbH și-a onorat contractul semnat pentru această pădure. Din acest motiv nu credem că această proprietate a fost achiziționată ilegal. Am aflat din media des­pre ancheta procurorilor DNA”, au răspuns oficialii Nordcapital.

Nemții au plătit 4.300 de euro pentru fiecare hectar. În total, pentru ,,pădurea lui Ceteraș din Buzău”, nemții au scos din buzunar 21,7 milioane de euro și au fost reprezentați de un partener al Casei de ­avo­catură Schoenherr, avocata Hegedus Brown Eva, membră în asociația România – Austria. Dealtfel, legătura dintre fondul de investiții german și statul austriac merge mai departe. Pe site-ul oficial, varianta în germană a fondului Nordcapital, se arată că pădurile deținute din România sunt administrate de grupul Esterhazy, cea mai mare companie privată din Austria în domeniul silviculturii. În total, în România, Nordcapital are în proprietate aproximativ 15.000 de hectare în Moldova și Muntenia.

Nordcapital este al doilea cel mai mare fond de investiții din Germania prezent în Europa, America de Nord, Ame­rica de Sud, Asia și Australia, pe zone de dezvoltare în transport maritim, imobiliare, surse de energie regenerabilă.

Este pentru a doua oară când un astfel de grup de investiții german apare într-un scandal privind retrocedarea dubioasă a unor păduri în România. Anul trecut“, numele companiei germane Prokon a fost implicat în procesul de retrocedare a 43.000 de hectare de pădure în județul Bacău. În dosar sunt judecați Viorel Hrebenciuc, avocatul Ioan Adam, fostul ministru al justiției Tudor Chiuariu și alte persoane. Fondatorul Prokon, Carsten Rodbertus, a investit în România peste 80 de ­mi­lioane de euro în terenuri forestiere în țara noastră, iar în 2013 a semnat un contract de 140 de milioane de euro pentru achiziționarea pădurii Ghika din Bacău.

Personajele anchetate de DNA

Ca și în cazul Prokon, în afacerea pădurii din Gura Teghii, procurorii DNA au început urmărirea penală împotriva unor judecători, avocați, foști politicieni sau funcționari ai Romsilva. Omul de afaceri Gheorghe Ceteraș a fost acuzat de dare de mită și constituire de grup organizat. Fostul prefect de Buzău, Paul Beganu, a fost acuzat de luare de mită, fals intelectual și abuz în serviciu. Judecătorului ­Ne­culae Toader, cel care a hotărât retrocedarea pădurii, i s-au reținut infracțiunile de luare de mită și abuz în serviciu. Avocatul lui Ceteraș, Vasile Mihai Cosmin, fiul prim procurorului din Pătârlagele, a fost învinuit de complicitate la dare de mită și constituire a unui grup organizat. Pe lista învinuiților mai apare și un angajat al Romsilva, Ion Irimia, acuzat de trafic de influență. Procurorii anticorupție susțin că omul de afaceri buzoian, pentru a se asigura că va câștiga în instanță pădurea, a oferit un milion de euro fostului prefect Paul Beganu, un alt milion de euro ar fi fost remis, angajatului Romsilva în doua tranșe, iar alte 250.000 de euro au ajuns la judecătorul de la Pătârlagele, Neculae Toader care a hotărât retrocedarea pădurii în favoarea lui Ceteraș. Decizia Judecătoriei Pătârlagele nu a mai fost atacată cu recurs nici de Prefectura Buzău, nici de comisia județeană și nici de comisia locală Gura Teghii.

Pădurea de la Gura Teghii nu este singurul caz de retrocedare cu semne de întrebare în care apar nemții de la Silvirom. Fondul de investiții a cumpărat 1.464 de hectare de pădure în Câmpina, suprafață retrocedată familiei Cantacuzino. Anul trecut, Curtea de Conturi a început o anchetă privind modul în care a fost reconstituit dreptul de proprietate, existând suspiciuni privind falsificarea unor documente.

Unde se duce lemnul de la Gura Teghii?

SRN SilviRom GmbH, care exploatează cele 5.000 de hectare de pădure de la Gura Teghii, este al doisprezecelea furnizor de le lemn pentru corporația Holzindustrie Schwei­ghofer, cel mai mare procesator de lemn din România, grup patronat de una dintre cele mai bogate familii din Austria. Firmele unor politicieni, funcționari și afaceriști cu probleme penale taie pădurea și vând buștenii direct grupului patronat de una dintre cele mai bogate familii din Austria. Majoritatea lucrează exclusiv pentru Schweighofer, iar sumele pe care le încasează sunt amețitoare, dezvăluind miza financiară a dezastrului din pădurile românești, notează Rize Project. SRN SilviRom GmbH se află printre primii doisprezece beneficiari ai banilor plătiți de Schweighofer, furnizând corporației în perioada 2013-2014 nu mai puțin de 39.333 metri cubi de lemn, pe care a încasat 11,8 milioane lei.

 

http://opiniabuzau.ro/nem-ii-de-la-silvirom-liber-la-defri-ri-de-ce-nu-pun-judec-torii-sechestru-pe-p-durea-de-la-gura-teghii-m-tr-it-de-lotul-beganu

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Hrană Spirituală!

Conspiratii indeplinite – apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți in grupul Conspiratii indeplinite!

Conspiratii Indeplinite
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather
Distribuie!

Hrană Spirituală

Cocoon.ro - Conspiratii Indeplinite

You may also like...