Nichita Stănescu, geniul răsfăţat de Ceauşeşti a fost foarte aproape de premiul Nobel

Distribuie!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Nichita Stănescu era răsplătit regeşte pentru contribuţiile lui literare şi naţionale. Era unul dintre favoriţii regimului ceauşist, dar sumele enorme pe care le primea erau mereu cheltuite pentru prieteni, erau investite în petreceri inundate de alcool.

Nichita Stănescu cheltuia în jur de 10.000 de lei, într-o vreme în care salariul mediu era de 1.000 de lei. Pentru un post onorific la “România literară”, Nichita câştiga circa 5.000 de lei. Restul banilor veneau din drepturile de autor. Deşi cheltuitor peste măsură, Nichita Stănescu îşi contabiliza atât chefurile cât şi împrumuturile pe care le făcea altor scriitori. Avea un carneţel în care trecea toate cheltuielile, inclusiv “datornicii”.


Este considerat de critica literară și de publicul larg drept unul dintre cei mai importanți scriitori de limbă română, pe care el însuși o denumea „dumnezeiesc de frumoasă”[7]. Nichita Stănescu aparține, temporal și formal, neo-modernismului românesc din anii 1960 – 1970. Nichita Stănescu a fost considerat de către unii critici literari, precum Alexandru Condeescu[8] și Eugen Simion,[9] un poet de o amplitudine, profunzime și intensitate remarcabilă, făcând parte din categoria foarte rară a inovatorilor lingvistici și poetici.

A fost laureat al Premiului Herder.


Scriitorul suedez Arthur Lundkvist îl propune Academiei Suedeze pentru includerea pe lista candidaților la Premiul Nobel.

Se presupune că a fost nominalizat de Academia Suedeză la Premiul Nobel pentru Literatură, alături de Max Frisch, Jorge Borges, Leopold Sedar Senghorn. Laureatul va fi poetul grec Odysseas Elytis. De obicei sunt nominalizați într-un singur an, în etapa finală, trei sau patru scriitori, dar nu se cunoaște acest lucru decât după desecretizarea voturilor, care este dezvăluită după 50 de ani. Deci nu știm dacă Nichita Stănescu a fost nominalizat la premiul Nobel sau doar propus, cum sunt, de altfel, mulți scriitori.

A trăit risipindu-se! Dar a trăit – îmi repet în gând, așa cum o mai făcusem de zeci de ori. Mă dezmeticește glasul lui Ștefan Mitroi: „Nu știu dacă știi, Partidul Comunist Român, prin semnătura Elenei Ceaușescu, a cheltuit, ca să-l salveze, un milion de lei. A luat cele mai scumpe medicamente. Deci, Elena Ceaușescu a semnat pentru Nichita Stănescu. A zis: «Să-l salvați pe poetul nostru național!». A ordonat să fie aduse cele mai scumpe medicamente din străinătate. Nu este invenția mea”. „Un milion de lei pe medicamente?”, silabisesc prostește, de parcă asta ar fi fost important. „Da. Și erau bani atunci”, îmi ține isonul poetul Siliștei (Purani, nu Gumești!). Care continuă să-mi dea asigurări temeinice: „Îmi asum informația. Vreau să mă injure cineva pentru chestia asta. E reală. Chiar e reală”. Îl cred pe Mitroi pe cuvânt, de ce-ar minți? Legendele comunismului au devenit de ani buni și legendele noastre.

„Cabinetul 2 a adus cele mai noi tratamente pentru el, dar el a dat cu piciorul, că el trăia ca poet”, șarjează intelectualul sedus iremediabil de viața (de weekend) la sat. „El venea de la o nuntă, unde nu fusese să facă figurație, ci să bea. Nunta lui Condeescu, la Turnu-Severin, care a ajuns mai târziu directorul Muzeului Literaturii Române. A murit și el… Și el, (n.m. – Nichita), acolo, n-a ascultat. A băut și i s-a făcut rău pe drum. A fost dus la spital, unde a și murit. Dar era și băut. Știm exact ce înseamnă ciroza, nu bei, nu te mai apropii de alcool. Dar n-a putut să se abțină”.

Nichita a trăit risipindu-se, dăruind poezii. Înserarea învăluie domol satul ațipit, zumzetul surd al greierilor și ultimele cuvinte ale gazdei: „Poate că dacă Nichita era astăzi un om viu, steaua lui nu mai era atât de sus, cum n-ar fi fost atât de sus steaua lui Labiș, dacă nu murea la 21 de ani. Cumva trebuie să ai și norocul să mori la timp. Și, câteodată, să mori la timp înseamnă să mori de tânăr”. Poate. Sau nu.

Nichita Stănescu, geniul răsfăţat de Ceauşeşti care a consumat alcool până a murit. ”A făcut şi el un pact cu diavolul”

https://evz.ro/elena-ceausescu-a-cheltuit-1-000-000-de-lei-pentru-a-l-salva-pe-nichita-stanes

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Hrană Spirituală!

Conspiratii indeplinite – apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți in grupul Conspiratii indeplinite!

Conspiratii Indeplinite
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather
Distribuie!

Hrană Spirituală

Cocoon.ro - Conspiratii Indeplinite

You may also like...