Povestea tragică a lui John Pemberton, omul care a inventat Coca-Cola

Distribuie!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Dacă John Pemberton nu ar fi luat parte la Războiul Civil American, nu ar fi devenit dependent de morfină, iar noi nu am ști astăzi (din păcate sau din fericire, după preferințe) ce înseamnă Coca-Cola.

John Pemberton s-a născut în statul american Georgia, pe 8 iulie 1831. A absolvit Colegiul Medical Reform din Georgia, iar în 1850 și-a primit licența farmaceutică.


În 1853, s-a căsătorit cu Ann Eliza Clifford Lewis și au avut un fiu împreună. Când a izbucnit Războiul Civil, John Pemberton a luptat pentru Garda de Stat a Georgiei, care făcea parte din Armata Confederată (sudistă).

john pemberton omul-care-a-inventat-coca-cola_compressed
John Pemberton, omul care a inventat Coca-Cola, a suferit toată viața din cauza dependenței de morfină. Foto: Pinterest

După ce a fost rănit în Bătălia de la Columbus, a început să ia morfină pentru a-și calma durerile și a devenit, în scurt timp, dependent. Invenția Coca-Cola se datorează eforturilor lui John Pemberton de a scăpa de această dependență de morfină.


 

Sirop din frunze de coca și nuci kola

Dorind să scape de dependență, John Pemberton a început să facă experiențe cu coca, planta din care s-a obținut cocaina mai târziu. Pemberton a încercat diferite combinații cu mai multe ingrediente.

În cele din urmă, a amestecat extractul de coca cu nuci kola, creând astfel siropul pentru Coca-Cola. Când a gustat din noua sa rețetă, Pemberton a fost convins că va avea mare succes.

John Pemberton
Desenul „Epoca drogurilor” (anul 1900), de artistul Louis Dalrymple, ilustrează perfect goana nebună a americanilor după droguri, în secolul XIX. Foto: Pinterest

El a umplut un borcan cu sirop și l-a dus la farmacia din apropiere pentru a oferi niște mostre. Clienții au fost de acord că siropul era excelent.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

Pemberton a amestecat siropul cu apă carbogazoasă. Apoi a lucrat împreună cu Willis Venable, un proprietar de farmacie, pentru a perfecționa și a testa rețeta Coca-Cola.

 

Un tonic pentru creier, la doar 5 cenți

La început, amestecul a fost scos pe piață drept „tonic pentru creier”, cu valoare medicinală. Apoi, când a ajuns pe piață la prețul de 5 cenți paharul, amestecul a fost vândut pur și simplu ca băutură răcoritoare.

Un pionier în domeniul marketingului și publicității, Frank Mason Robinson, a inventat aliterația Coca-Cola, un nume care combină principalele două ingrediente ale produsului. Astfel a fost înființată compania Coca-Cola.

John Pemberton omul-care-a-inventat-coca-cola-reclama_compressed
Una dintre primele reclame la Coca-Cola a fost gândită pentru a promova valoarea medicinală a băuturii: „Pentru dureri de cap și extenuare”. La acea vreme, un pahar costa cinci cenți. Foto: Pinterest

Pemberton a avut succes cu această invenție. Însă ea nu reușea să atingă scopul dorit de creatorul rețetei. Fiindcă nu putea renunța la morfină, Pemberton a continuat să fie dependent.

Iar pentru că alimentarea acestei dependențe costa bani, s-a pomenit aproape de faliment. Pentru a-și întreține familia (și dependența de morfină), Pemberton a început să vândă drepturile asupra formulei sale, alături de bucăți din companie.

 

„Băutura națională” a farmacistului John Pemberton

Pemberton încă credea că creația lui avea să devină băutura națională cândva în viitor. Așa că a rămas în continuare proprietar, într-o anumită măsură.

El spera să-i lase compania moștenire fiului său, Charley. Pemberton susținea că alte companii pot folosi formula, însă Charley era proprietarul denumirii de „Coca-Cola”.

Doar că Charley era interesat să obțină bani cât mai repede. Așa că, în 1888, cu scurt timp înainte de moartea sa, John Pemberton, alături de fiul său Charley, a vândut ceea ce rămăsese din patent magnatului Asa Candler.

John Pemberton
Charley Pemberton, fiul inventatorului Coca-Cola, a fost atras de drogurile puternice, la fel ca tatăl său. Foto: Pinterest

În august 1888, John Pemberton, bolnav de mai mulți ani, a murit de cancer la stomac. La vremea morții sale, era falit și încă dependent de morfină.

 

Mark Pendergrast este autorul cărții „Pentru Dumnezeu, țară și Coca-Cola – Istoria marii băuturi răcoritoare americane și a companiei care o fabrică”.

Potrivit lui Pendergrast, Charley Pemberton a suferit și el din cauza abuzului de substanțe. Charley bea alcool și se pare că era mare consumator de opiu. De altfel, a murit la doar șase ani după tatăl său.

Între timp, sub călăuzirea lui Asa Candler, compania Coca-Cola s-a transformat în corporația Coca-Cola, devenind cel mai mare producător și comerciant de băuturi răcoritoare din lume.

Dacă ți-a plăcut articolul, te invităm să descoperi și 7 obiecte pe care le utilizăm în fiecare zi, inventate de mari genii.

Povestea tragică a lui John Pemberton, omul care a inventat Coca-Cola

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Hrană Spirituală!

Conspiratii indeplinite – apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți in grupul Conspiratii indeplinite!

Conspiratii Indeplinite
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather
Distribuie!

Hrană Spirituală

Cocoon.ro - Conspiratii Indeplinite

You may also like...