Putin: Îmi plac ideile comuniste fiindcă vin din Biblie

Distribuie!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Ar mai putea fi repuse în circuit vechile idei ale comunismului? Unii nu se sfiesc să își declare atașamentul față de acestea pe considerentul că au fost bune în esența lor, dar greșit aplicate. Mai mult de atât, pentru a crea impresia legitimității, este adusă în discuție chiar Biblia, considerată un fel de sursă primară pentru ideea traiului în comun.

„Mi-au plăcut foarte mult și îmi plac încă ideile comuniste și socialiste. Dacă ne uităm în manualul construirii comunismului, scos în tiraj mare în Uniunea Sovietică, vedem că el amintește foarte mult de Biblie. Nu e o glumă, este chiar un extras din Biblie”, a afirmat liderul de la Kremlin în cadrul unei reuniuni a Forumului Popular al Întregii Rusii, o mișcare politică ce este condusă de partidul aflat la guvernare. Pe de o parte, declarația de dragoste a liderului rus nu este chiar surprinzătoare, ținând cont că nu este singurul care încearcă să extragă rădăcinile comuniste din Biblie. Pe de altă parte, totuși, Putin nu a dat de înțeles până acum că are o afinitate față de Biblie. Președintele rus pare convins de aserțiunea sa, adăugând că manualul construirii comunismului a conținut idei foarte bune, precum egalitatea, fraternitatea, fericirea. Și atunci, de ce nu s-a reușit construirea Paradisului în varianta sa colectivă? Explicația este simplă, „aplicarea practică a acestor minunate idei în țara noastră a fost departe de ceea ce au expus socialiștii utopici”, susține liderul de la Kremlin. Deci, pentru Putin manualul a fost corect, instrucțiunile bune, doar aplicarea lor a fost eronată.


Problema de fond a comunismului

Vladimir Tismăneanu, în cartea Despre comunism. Destinul unei religii politice, îl cita pe istoricul Martin Malia care puncta diferența dintre primii creștini și comuniști, menționând că „primii știau că ei cred; comuniștii credeau că știu”. Cu alte cuvinte, comunismul nu poate greși. Linia partidului e corectă, indiferent cât de oscilantă este. În opinia istoricului român, bolșevismul, în oricare dintre încarnările sale, a urmărit „crearea corpului social perfect omogen, lichidarea cetățeanului și a spiritului civic”. Să constituie acestea ingrediente absolut necesare pentru construirea fericirii pe care Putin o semnala?

Elementele comuniste nu pot fi disociate. Toate, împreună, erau subsumate proiectului Omului Nou, unul care nu avea nicio legătură cu abordarea creștină, oricât de mult s-ar strădui artizanii sau simpatizanții comunismului să argumenteze astfel. Geneza noului individ nu a fost rezultatul unei conversii interioare, ci îngenuncherea în fața unor mecanisme și presiuni exterioare. Practic, bunul cetățean comunist devenea produsul unui experiment de inginerie socială care urmărea transformarea revoluționară a naturii umane. Desăvârșirea era modelată după un etalon terestru, fără nicio conexiune cu vreo dimensiune transcedentală.


Ce nu vrea să spună Putin?

Și totuși, o parte din concepte (om nou, egalitate, unitate) sunt similare celor biblice. Însă metoda de implementare, esența și direcția sunt diametral opuse. Tismăneanu spune că la baza comunismului stătea un fundamentalism teleologic. Obiectivul final era Cetatea lui Dumnezeu pe pământ, adică triumful proletariatului. În acest sens, nu se poate spune că Putin ar fi în confuzie. Din contră chiar. Concepțiile sale actuale converg în aceeași direcție. Naționalismul de factură sovietică își găsește în continuare un susținător fervent în persoana sa. Religia nu face decât să ofere fundamentul mistic pe care să fie construită împărăția terestră a lui Dumnezeu. Naționalismul rus a avut întotdeuna o dimensiune mesianică, legată de credința că o națiune are un rol predestinat în relația dintre Dumnezeu și umanitate. Poate că cel mai bine a exprimat această simbioză Dostoievski, atunci când, în romanul Demonii, a scris că, „dacă un mare popor nu crede că este pregătit și predestinat să se ridice și să salveze totul prin adevărul său, se va transforma într-o masă de material etnografic și nu într-un mare popor”.

În consecință, cetățeanul și interesele sale devin prioritare, cel puțin la nivel de discurs. Ideea cetățeanului integrat în colectivitate a ajuns atât de solidă, încât nu a dispărut odată cu falimentul comunismului. De exemplu, Putin a mărturisit fără rezerve că nu este „pasionat” de problema granițelor, ci de „soarta oamenilor”. Ideea este fascinantă, însă ea este construită în acord cu teoria statului care devine valoarea supremă. Promisiunile escatologice au făcut din comunism un fel de religie politică. Salvarea este pentru colectivitate, nu pentru indivizi. Această abordare se pare că îi marchează în continuare pe Putin și pe cei care îl susțin cu fervoare.

Biblia chiar susține comunismul?

Afirmațiile lui Putin ne forțează să punem întrebări cu miză teologică. A fost vreodată intenția lui Dumnezeu ca oamenii să ducă o existență colectivă, uniformizată, dezindividualizată? Idealiști care s-au străduit să zugrăvească în teorie o societate desăvârşită (Platon în Republica, Thomas Moore în Utopia) au propus ca o condiţie a asocierii lor perfecte o comunitate de bunuri similară cu aceea inițiată în biserica primară. Însă poate fi găsită fericirea promisă în această formulă socială? Se ignoră adeseori că supunerea de tip orwellian (vezi conceptul de Big Brother) vine la pachet cu promisiunea fericirii eterne. Și atunci, „egalitatea, fraternitatea, fericirea” pe care le invocă președintele rus sunt rezultatul inevitabil al unei existențe comune? Istoricii cad de acord că varianta comunistă a reușit să îmbine escatologia (doctrina salvării omenirii) cu eclesiologia (ideologia unui partid). Cine nu intră în program riscă consecințele. Egalitarismul s-a transformat în dictatură. Stigmatizarea, eliminarea sau chiar exterminarea au devenit măsuri aproape firești.

Președintele rus încearcă să acrediteze ideea unui socialism cu chip ceva mai uman, care poate fi regăsit pe paginile Bibliei, descifrând un posibil germene de comunism în modul în care au fost structurate primele comunități creștine. Faptul că aveau totul „în comun”[1] i-a determinat pe unii să concluzioneze pe marginea acestui posibil ideal divin. Lev Tolstoi s-a înscris și el în lungul șir al celor care au văzut ca ideală o formă de comunism în care la egalitate se ajunge prin noblețea sărăciei. Comunitățile monahale sunt o prelungire a acestui tip de înțelegere. Comunismul a încercat să ducă la extrem ceea ce călugării au construit pe o platformă strict religioasă.

Însă creștinismul, în faza sa incipientă, a fost  rezultatul unei situații conjuncturale, temporare, impuse de evoluția comunității creștine din Ierusalim și nu expresia unui stil de viață care trebuia să se perpetueze. Apostolii nu au predicat și nici nu au extins percepția unui egalitarism colectiv asupra existenței. Mai mult de atât, nu au avut o viziune politică peste care să insereze o ideologie religioasă. Chiar dacă creștinismul în esența sa este antimaterialist și egalitarist, nu este și uniformizant, și cu atât mai puțin închistat în normele gândirii colective. Mai mult chiar, creștinismul s-a născut din dizidență. Comunismul s-a străduit să o anihileze. Sunt „mici” detalii care îi scapă președintelui rus și care fac diferența dintre fața umană a creștinismului și un comunism cu mască umană.

 

[1] Faptele Apostolilor, 4:32 , Mulţimea celor ce crezuseră era o inimă şi un suflet. Niciunul nu zicea că averile lui sînt ale lui, ci aveau toate de obşte.

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Hrană Spirituală!

Conspiratii indeplinite – apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți in grupul Conspiratii indeplinite!

Conspiratii Indeplinite
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather
Distribuie!

Hrană Spirituală

Cocoon.ro - Conspiratii Indeplinite

You may also like...