Semințele de plante au un „mic creier” pentru a decide când să încolțească

Distribuie!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Ați văzut vreodată o sămânță de plante arătată ca și cum gândiți? Cercetătorii au descoperit două grupe mici de celule din embrionii plantelor care operează în mod similar cu creierul uman și ajută la stabilirea momentului în care planta trebuie să înceapă să germineze.

Nu vorbim despre materie cenușie reală, ca ăn creierul uman, dar aspectul și rezulatul este similar cu un creier uman, cu hormonii care se deplasează între cele două seturi de celule în același mod, atunci când hotărâm de exemplu dacă să ne mișcăm sau nu.


Echipa de la Universitatea din Birmingham din Marea Britanie a folosit un model matematic, pentru a arăta că, comunicarea dintre cele două grupuri de celule – una care promovează dormitarea și una care promovează germinarea – controlează sensibilitatea plantei la mediul său.

Când grupul celular de germinație câștigă, în cele din urmă, semințele încolțesc.


„Lucrarea noastra releva o separare cruciala intre componentele unui centru de luare a deciziilor pentru plante”, spune unul din echipa, George Bassel.

„În creierul uman, această separare între grupe de celule cu funcții similare celor din semințe, este considerată benefică pentru că introduce o întârziere de timp, și asigură prin asta o netezirea a semnalelor zgomotoase din mediul înconjurător crescând acuratețea cu care luăm deciziile” și împiedecând să luaăm decizii primute în funcții de niște zgomote false.

„De asemenea, separarea acestor părți ce formează „creierul semințelor” pare a fi esențială pentru modul în care semințele funcționează.

Acest centru de luare a deciziilor a fost găsit în vârful rădăcinii semințelor de Arabidopsis thaliana studiate de cercetători.

Pe baza rezultatelor inițiale de modelare, echipa a dezvoltat o plantă mutantă cu legături chimice mai puternice între aceste celule pentru a arăta că momentul de germinare depinde într-adevăr de semnalele care trec către și din aceste grupuri de celule.

E aproape ca și cum cele două micuțe bule de celule au o dezbatere continuă cu privire la începerea sau nu a procesului de germinare.

Prin reglarea activității hormonale între aceste grupurile celulare, oamenii de știință au reușit să controleze momentul germinării.

Separarea celulelor care decid permite semințelor de plante să răspundă la mai mulți stimuli externi – este ca și cum ați citit recenzia unui critic al unui film pentru a vă decide dacă un film e bun sau ați citi patru recenzii a patru critici diferiți, spun cercetătorii.

Cercetătorii au descoperit două grupuri de celule care se află în vârful semințelor de plante. Aceste celule sunt responsabile de decizia pe care sămânța o ia de a germina sau nu.

Mai mult, modelul matematic preliminar a sugerat că mai multe semințe ar germina diferit în medii diferite, cum ar fi temperaturile fluctuante, iar acest lucru a fost într-adevăr confirmat în laborator.

De ce se întâmplă așa, nu suntem foarte siguri. Ar putea fi datorită faptului că o sămânță de plante folosește schimbarea temperaturii pentru a încolți atunci când anotimpurile se schimbă și în funcție și de cât de adânc este îngropată în sol: toate aceste asunt informații utile care pot fi folosite de sămânță pentru a decide când să ăîncolțească și să-și înceapă viața și când nu.

Cea mai importantă decizie pe care trebuie să o ia o sămânță de plantă, este momentul potrivit și condițiile în care va trebui săîncolțească căci atunci e mo,emtul când ar putea să fie fie favorizată, fie ucisă de condițiile meteorologice.

Puteți adăuga la această ultimă cercetare, un număr tot mai mare de lucrări recente care au descoperit mai multe aspecte despre procesele „de gândire” care se desfășoară în interiorul plantelor.

Anul trecut, s-a descoperit că plantele, într-adevăr, pot răspunde la modul în care le atingem – și au diferite senzații care determină multe modificări fiziologice și genetice, în funcție de tipul acesta de stimulare.

De asemenea, știm că plantele pot învăța din experiență, nu prin neuroni și nu prin gânduri asemănătoare omului, ci prin semnalele chimice care trec prin plantă.

Cercetătorii spun ca munca lor va fi folositoare in dezvoltarea de culturi si pentru creșterea plantelor in viitor – când vom sti mai multe despre ceea ce „gândesc” plantele.

Semințele ar putea fi proiectate să încolțească împreună în același timp, sau să fie mai rezistente la schimbări de temperatură deși cercetarea acestor evoluții se află încă într-un stadiu incipient.

„Activitatea noastră are implicații importante pentru înțelegerea modului în care culturile și buruienile cresc”, spune Bassel.

„Acum există potențialul de a aplica aceste cunoștințe plantelor de cultură pentru a îmbunătăți și a sincroniza germinarea, și pentru a crește randamentul culturilor și a reduce utilizarea de erbicide”.

Cercetarea a fost publicată în PNAS

 

SURSA: http://fluierul.ro/jsp/article/indexDisplayArticle.jsp?artid=1054834&title=semintele-de-plante-au-un-mic-creier-pentru-a-decide-cand-sa-incolteasca

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Hrană Spirituală!

Conspiratii indeplinite – apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți in grupul Conspiratii indeplinite!

Conspiratii Indeplinite
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather
Distribuie!

Hrană Spirituală

Cocoon.ro - Conspiratii Indeplinite

You may also like...