SINUCIDEREA EUROPENILOR – Interviu cu diplomatul, istoricul si filozoful Neagu Djuvara

Distribuie!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Un interviu de Valentin Mihai:

 

 

V.M.: Prin urmare, se schimba mersul istoriei ?


 

 

 

Neagu Djuvara: Daca modelul este Imperiul Roman spre sfarsit, cand nu existau razboaie decat la periferie, intr-adevar, semanam cu acesta. Dar ce ma ingrijoreaza pe mine este ca am intrat deja intr-un nou Ev Mediu. Adica, moare definitiv civilizatia occidentala. Incet, dar sigur.

 

 

V.M.: Care sunt simptomele ?


 

 

 

Neagu Djuvara: Simptomele le simtim deja demult, printr-o dezordine morala care nu a existat niciodata. Va dau un singur exemplu: tineretul care se revolta astazi nu are absolut nici un ideal. Nu se revolta pentru un ideal, se revolta ca sa darame. Asta inseamna ca s-a stricat ceva. Tineretul, care in general trebuie considerat ca purtator de idealuri viitoare, chiar gresite, asa cum a fost cu comunismul, astazi nu mai are niciun ideal…

 

 

 

 

Neagu Djuvara: Al doilea simptom nevazut pana acum: bizareria cu marea cotitura in arta si gandire (care, in general, se petrece cu zeci sau sute de ani dupa ce a cazut un imperiu) care in civilizatia occidentala a inceput intre 1905-1913, deci inainte de ivirea imperialismului american. De exemplu, in sculptura, Brancusi al nostru rupe complet traditia care merge de la Michelangelo la Rodin. La fel in muzica, unde dodecafonia, Scoala de la Viena si Bela Bartok, toate sunt complet in ruptura cu marea muzica de la Monteverdi si pana la Debussy. In toate domeniile artei si gandirii avem un viraj brutal la inceputul veacului 20. Acesta ar fi semnul ca incepem un nou Ev Mediu. Asta inseamna ca hegemonia americana, care asigura un fel de pace mondiala, nu va dura cinci secole precum imperiul roman, ci probabil doar o suta de ani. Ganditi-va ca doar pe parcursul unui secol Europa va deveni metisa. Mie imi este clar ca indo-europenii se sinucid incet, dar sigur. Adica, nu mai fac copii, nu mai au nicio ambitie. De zeci de ani. Noi nu suportam un „atac” al lumii a treia. Dimpotriva, noi am creat un gol, pe care cei din lumea a treia, extrem de prolifici, vin sa-l umple.

 

 

V.M.: Si idealul Uniunii Europene ?

 

 

Neagu Djuvara: Tinerii nu prea stiu ce este idealul european. Tinerii nu intrevad ce poate sa fie o Europa Unita. Nici eu nu o vad unita deloc, nu o vad cu un guvern si un presedinte. Mai cu seama daca intra si Turcia, atunci Europa avorteaza.

 

 

V.M.: Sunteti foarte pesimist. Atunci ce viitor are civilizatia europeana care a dominat lumea vreme de cateva secole?

 

 

Neagu Djuvara: Tocmai de aceea este menita sa dispara. Asta este o lege universala. Cand ai avut atata splendoare de creativitate in stiinta si arta, precum si putere economica si politica ca sa te intinzi pe intregul glob terestru, trebuie sa platesti prin disparitie.

 

 

V.M.: Va disparea si Romania, impreuna cu civilizatia europeana?

 

 

Neagu Djuvara: Bineinteles. Daca noi am intrat atat de tarziu intr-o hora care se strica, ne stricam impreuna cu ea. Asta e clar.

 

 

V.M.: Trebuia sa nu intram in hora asta? Avem vreo sansa de scapare?

 

 

Neagu Djuvara: Nu, niciuna. Dimpotriva. Putinul de creativitate care ne ramane il vom dezvolta tot in sanul Europei. De cele mai multe ori, inca din trecut, talentele noastre cele mai mari nu s-au putut manifesta decat in strainatate. Este ca un fel de blestem asupra acestei tari. Incepand de la Cantemir, pana la Eliade si Cioran, toti s-au remarcat in strainatate.

 

 

V.M.: In astfel de conditii, de ce sa mai ramana tinerii romani in tara?

 

 

Neagu Djuvara: Tocmai, nu numai ca ii sfatuiesc sa stea aici, dar ii rog pe cei care sunt stabiliti deja in strainatate sa se intoarca, in masura posibilului, pentru a crea o noua elita intelectuala, care s-o inlocuiasca pe cea de-acuma.

 

 

V.M.: De ce s-ar intoarce intr-o barca a carei scufundare tocmai ati descris-o?

 

 

Neagu Djuvara: Dar barca noastra nu se duce mai la fund decat restul Europei, asa ca mai bine sa se scufunde cu barca noastra decat cu cea germana sau franceza.

 

 

V.M.: V-ati intors in Romania dupa 45 de ani de exil in februarie 1990. Ati scris ca in primele zile petrecute la Bucuresti v-ati tot intrebat: „Ce cauti aici, Neagule ?”. Ati aflat raspunsul la intrebare?

 

 

Neagu Djuvara (rade limpede si cu pofta): Culmea este ca risc sa imi pun intrebarea si dupa 20 de ani. Din cand in cand, imi pun inca intrebarea asta si astazi. Dar, constatand cu cata caldura sunt primit de tineret, consider ca nu m-am intors degeaba in tara. Cand am intocmit aceasta mica lucrare facuta in graba si sub indemnul altora, caci nu am avut personal intentia sa scriu „Scurta istorie a romanilor povestita celor tineri”, ea s-a vandut in 39.000 de exemplare. Iar cand m-am oprit la o farmacie, un domn foarte amabil mi-a spus: „Ma iertati ca ma adresez Dumneavoastra, dar doream sa va multumesc. Am o fiica la liceu care avea o totala inapetenta pentru istorie; i-am cumparat cartea Dumneavoastra si de atunci e pasionata de istorie”. Acestea sunt lucruri care ma bucura si imi dau seama ca, totusi, nu am venit degeaba in Romania.

 

 

V.M.: Sunteti patriot ?

 

 

 

 

 

Neagu Djuvara: Patriot? Nu merit sa-mi fie pusa o asemenea intrebare. Se intorcea cineva care nu e patriot? Sotia mea, care e frantuzoaica, cand a vazut ce fac in Romania a spus: „Trebuie sa ai patriotismul bine insurubat in cap ca sa suporti sa traiesti acolo”.

 

 

V.M.: De 20 de ani tot suportati. Mai suportati mult?

 

 

Neagu Djuvara: Pai da. Voi suporta pana la moarte, asta e clar. Vreau sa fiu inmormantat aici. Dar mi-as dori sa mor pe un vapor. Cand nu voi mai putea sa scriu, am sa incerc sa-mi gasesc un loc pe un vas cu panze care face inconjurul lumii. Atunci, daca mori pe drum, te arunca in mare. Sa terminam cu povestile acelea cu inmormantari complicate, cu alaiuri si cu discursuri.

Din pacate (si in context expresia este cu adevarat potrivita), Europa de maine va apartine arabilor si tiganilor. De aceea consideram ca cea mai grava crima facuta impotriva europenilor de bastina si a culturii europene este deschiderea larga a portilor Europei hoardelor barbare si hamesite de foame din Asia si Africa, hoarde care vor transforma Europa crestina, civilizata si prospera de astazi in Euro-Indo-Arabia de maine, in care urmasii nostri vor putea, probabil, supravietui pentru cateva generatii in „rezervatii”… Iar noi, europenii de rand, stam cu bratele incrucisate si ne vaicarim de toate ticalosiile care se petrec sub soare fara a intreprinde nimic. Asa incat ne meritam soarta, spre rusinea noastra, a tuturor!

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Hrană Spirituală!

Conspiratii indeplinite – apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți in grupul Conspiratii indeplinite!

Conspiratii Indeplinite
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather
Distribuie!

Hrană Spirituală

Cocoon.ro - Conspiratii Indeplinite

You may also like...

Citește mai multe:
Sunt născut în 1964…vaccinurile actuale împotriva acestor boli pregătesc niște înmormântări ale maturilor de mâine…

Sunt născut în 1964. Am făcut doar trei vaccinuri pentru că astea se făceau atunci. Toate monovalente. Anume antipolio, anti...

RĂZBOI CLIMATIC?! ŞEFUL METEOROLOGILOR: Dacă te uiţi la HĂRŢILE pe IULIE şi AUGUST, te apucă FRICA!

FENOMENE METEO EXTREME! Viscol în plină primăvară şi chiar ninsori în mijlocul verii, perioade lungi de secetă severă în toiul...

Cele mai crude femei din istoria Evului Mediu. Aveau descendenţă regală şi erau duşmani de moarte ai creştinilor

Un top al celor mai năpraznice doamne din istorie nu le poate ocoli, sub nicio formă, pe Elisabeta Bathory (Contesa...

Dragoș Damian, Terapia Cluj: „Românii de 40-60 de ani vor muri înainte de a ajunge la pensie”

Dragoș Damian, Terapia Cluj: „Românii de 40-60 de ani vor muri înainte de a ajunge la pensie”. Dragoș Damian, directorul...

Închide