„Somnul este o superputere pe care o avem cu toții, dar pe care nu o folosim”. Interviu cu Alex Dimitriu, psihiatru american de origine română specializat în somn

Distribuie!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Societatea Omului Sănătos este o comunitate formată în jurul obiceiurilor sănătoase, care își propune să promoveze echilibrul în toate aspectele vieții omului modern, dar și în relația pe care acesta o are cu mediul înconjurător. În 2021, Societatea Omului Sănătos a lansat habits, o serie de conversații contemporane despre trup, minte și spirit care pot fi urmărite online, lună de lună.

Prietena noastră L. locuiește la Paris, știe tot ce mișcă în zona de sănătate, călătorește prin lume să exploreze diverse tehnici și ne ajută cu cercetarea pentru conferințele habits.. Ea ni l-a recomandat pentru conversațiile dedicate somnului pe dr. Alex Dimitriu. Ne-a trimis câteva linkuri, iar noi am ales să ascultăm un podcast despre optimizare mentală. Avea 1:21h, l-am ascultat dintr-o răsuflare și mărturisesc că am știut încă de atunci că dacă va accepta să facă interviul cu noi va fi super tare.


A acceptat.

Olga Udrea – psihoterapeut – prietena și colega noastră de walk, a avut o conversație cu dr. Alex Dimitriu despre minte, somn și obiceiuri bune.


O conversație excepțională!

Dr. Alex Dimitriu este român și locuiește în SUA încă din fragedă copilărie. Este fondatorul clinicii de psihiatrie și medicină a somnului din Menlo Park, Silicon Valley, specializată în psihiatrie, tulburări ale somnului și terapie transformativă. Alex este psihiatru și specialist în medicina somnului, cu diplomă de la Universitatea Stanford.

În discuțiile noastre din cadrul conferințelor habits, am realizat un lucru extraordinar, că cele mai incredibile superputeri de care putem beneficia ca ființe umane ne sunt la îndemână, nu costă nimic și ne pot transforma mintea și corpul în cel mai miraculos mod.

Mersul pe jos și somnul sunt două despre care am vorbit deja.

„Somnul este o superputere pe care o avem cu toții, dar pe care nu o folosim. Un somn bun are calități de restaurare, ne poate prelungi viața, ne poate face mai deștepți, ne poate face să fim mai în formă, mai pozitivi și fericiți în timpul zilei. Oamenii sunt mult mai preocupați de lucruri mai complicate, cum ar fi dieta, forma de mișcare pe care o practică, dar toate acestea nu valorează nimic dacă nu dormi bine noaptea”, spune Alex Dimitriu.

Ce e esențial să știi despre această superputere:

Arhitectura somnului:

În arhitectura somnului vorbim despre somnul superficial (cunoscut în literatura de specialitate ca non-REM, N1), somnul profund (non-REM, N3) și somnul REM care este somnul celor mai însuflețite vise.

Fiecare dintre aceste faze ale somnului are un rol semnificativ pentru creier. Somnul profund curăță creierul de toxine și subproduse metabolice care se acumulează în creier în timpul zilei. Tot în acest stadiu al somnului profund ne formăm și amintirile. Creierul preia diferite întâmplări și informații din timpul zilei și le înmagazinează în memoria pe termen lung, făcând astfel loc pentru lucruri noi. Odată amintirile descărcate, avem spațiu pentru a învăța lucruri noi.

Dacă somnul profund este despre memorie, cel REM este despre procesare emoțională. În acest stadiu de somn începem să lucrăm cu emoțiile. Acum apar visele fantastice, pentru că în acest stadiu creierul face un reglaj fin al sistemului emoțional.

Somnul profund este mai mult despre date, iar somnul REM este mai mult despre sentimente și creativitate. Avem nevoie de amândouă ca să funcționăm complet.

Privarea de somn face ravagii atât la nivel fizic, cât și la nivel psihic. Studiile arată că în creierul oamenilor privați de somn apar aceiași biomarkeri ca la persoanele diagnosticate cu demență.

Așadar, dormiți!

Somnul si pandemia

Odată cu pandemia a crescut în mod îngrijorător numărul persoanelor care au probleme cu somnul. Pe lângă anxietatea legată de pandemie, sindromul lucratului de acasă a contribuit intens la pierderea somnului.

Munca de acasă tinde să estompeze limitele, distincțiile dintre muncă și relaxare/joacă. Ajungi cu multă ușurință să lucrezi la întâmplare în timpul zilei, să te relaxezi la întâmplare, iar la sfârșitul zilei să ai senzația că nu ai făcut nimic ca lumea. Această pierdere a granițelor este teribilă pentru somn. Odată cu estomparea graniței dintre muncă și relaxare, s-a estompat și granița dintre somn și trezire, iar asta a condus oamenii la insomnie.

Somnul are nevoie de ritm și structură. Și de îndată ce ritmul sau structura se pierd, ca în cazul muncii de acasă, exacerbată de Covid, devine din ce în ce mai greu să dormi bine atunci când ar trebui.

Așadar, mențineți limite clare între muncă și relaxare și mențineți aceeași oră de culcare și trezire.

Trezitul la 5 AM și disciplina somnului

Fiecare persoană are un ritm propriu de funcționare, iar somnul apare cel mai ușor și natural dacă ne respectăm propriul ritm. (mai multe puteți afla din conversația habits. cu Michael Breus).

Dar somnul are legătură și cu disciplina. Culcatul și trezitul la aceeași oră ajută întotdeauna la un somn bun. Știm că multe persoane care au succes se trezesc dimineața la ora 5. Și reușesc să facă asta pentru că sunt foarte disciplinate. Întrebarea care se ridică este: te trezești la 5:00 AM pentru că ești disciplinat sau ești disciplinat pentru că te trezești la 5:00 AM? Majoritatea persoanelor care aleg să se să se trezească devreme sunt în măsură să facă acest lucru pentru că au multă structură și s-au culcat la un moment potrivit. Ce îi diferențiază pe oamenii de succes, de ceilalți este capacitatea lor de a respecta un program și de a menține o rutină. Aplicat la somn acest lucru le permite să se culce când la ora potrivită, pentru a se putea trezi atunci când aleg să o facă. Trezitul devreme poate fi util pentru că toate gândurile pe care creierul tău le-a generat noaptea sunt gata de acțiune înainte de a fi poluate de obiectivele și cererile altora. Disciplina și rutina ajută capacitatea de a dormi suficient și de a te trezi devreme.

Totuși este bine de știut că trezitul foarte devreme nu este recomandat oricui. De exemplu, s-au făcut studii, pe elevii adolescenți din liceu, unde, dacă le permiți să doarmă mai târziu dimineața, se descurcă mai bine la teste și au stări de spirit mai bune.

Deci, pentru adolescenți, trezitul la ora 5:00 dimineața este contraindicat.

Așadar, dacă aveți în casă adolescenți lăsați-i să doarmă, iar în ce vă privește pe voi formați-vă o disciplină a culcatului și trezitului.

Urmăriti interviul integral. Este în engleză, subtitrat, dar merită să spunem că Dr. Alex Dimitriu a vorbit puțin cu noi și în limba română la finalul interviului.

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Hrană Spirituală!

Conspiratii indeplinite – apăsați butonul “join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți in grupul Conspiratii indeplinite!

Conspiratii Indeplinite
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather
Distribuie!

Hrană Spirituală

Cocoon.ro - Conspiratii Indeplinite

You may also like...

Citește mai multe:
Preşedintele Iohannis renunță la datoria de 19 mild. de euro a Germaniei, la cererea BNR

Bagă puii vii şi pe partea cealaltă iese direct carne tocată pentru hamburgeri, cârnaţi sau salam

Constructia unei case din containere – tot ce trebuie sa stii » 1-casa in forma literei L din containere maritime

Descoperire istorica senzationala: intrarea in orasul biblic Gath, locul de origine al lui Goliat

Radu Moraru face dezvăluiri incendiare! „Mă simt manipulat că am strigat #Rezist”

Închide