Statistici deprimante: Muncim ca să trăim… și cam atât| sclavia capitalista din Romania

Distribuie!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Mai bine de treime din banii pe care îi câștigăm merg automat către mâncare, iar asta ne duce cu gândul la expresia „muncim ca să trăim”, la ce nivel salarial există în România.

O șasea parte din salariu se duce pe cheltuieli cu întreținerea locuinței și plata utilităților, potrivit statisticilor Institutului Național de Statistică, publicate azi.


Și ca și cum nu ar fi de ajuns, mai bine de 8 procente le dăm pe alcool și tutun, nu de alta dar realitatea distorsionată parcă dă un alt sens vieții. Cum țigara este recreere la serviciu, timpul liber și relaxarea la o piesă de teatru sau concert nu ne mănâncă decât vreo 4% din banii pentru care muncim o lună întreagă.

Și pentru că mai avem nevoie și de un pic de educație, tot un pic din salariu alocăm pentru acest segment – numai 0,4%.


Cum am stat în 2016

În 2016, cheltuielile totale ale populaţiei, medii pe gospodărie, s-au cifrat la 2.524 lei lunar, respectiv 953 lei/persoană, şi au reprezentat 85,7% din nivelul veniturilor totale medii pe o gospodărie, de 2.945 lei, în 2016.

În totalul cheltuielilor populaţiei de anul trecut, 71,7% sunt cheltuieli de consum, 20,3% impozite şi contribuţii, 3,7% cheltuieli pentru producţie şi numai 0,5% cheltuieli pentru investiţii.

În componența cheltuielilor totale de consum, produsele agroalimentare şi băuturile nealcoolice reprezintă 36,1%, cheltuieli pentru locuinţă, apă, electricitate, gaz şi alţi combustibili – 17,6%, băuturi alcoolice şi tutun – 8%, îmbrăcăminte şi încălţăminte – 6,5%, transport – 6,1%, sănătate – 4,8%, recreere şi cultură – 4,2%, educaţie – 0,4%.

Plata în natură încă merge la noi

Veniturile au fost, în medie, de 2.632 lei lunar pe gospodărie (994 lei pe persoană), iar veniturile în natură de 313 lei lunar pe gospodărie (118 lei pe persoană). Salariile şi celelalte venituri asociate lor au format cea mai importantă sursă de venituri (58,7% din veniturile totale ale gospodăriilor).

La formarea veniturilor totale ale gospodăriilor, au contribuit, de asemenea, veniturile din prestaţii sociale (22,6%), veniturile din agricultură (2,8%), veniturile din activităţi neagricole independente (2,5%) şi cele din proprietate şi din vânzări de active din patrimoniul gospodăriei (1,3%).

O pondere importantă o deţin şi veniturile în natură (10,6%), în principal, contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (9,3%).

Potrivit INS, mediul de rezidenţă influenţează diferenţele de nivel şi, mai ales, de structură între veniturile gospodăriilor dintre mediul urban şi mediul rural.

Sursa: Noizz.ro

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Hrană Spirituală!

Conspiratii indeplinite – apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți in grupul Conspiratii indeplinite!

Conspiratii Indeplinite
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather
Distribuie!

Hrană Spirituală

Cocoon.ro - Conspiratii Indeplinite

You may also like...