Un pictor MAGHIAR din secolul al XIX-lea pune în evidență continuitatea dacică în Transilvania, printr-o pictură… Vezi dovada:

Distribuie!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Fără îndoială că dovezile continuității dacilor pe aceste meleaguri sunt foarte numeroase și, pentru cine are ochi să vadă, lucrurile sunt evidente.

Vorbim de nenumărate tradiții, de portul popular și motivele populare care conțin simboluri ce s-au găsit și pe ceramica dacică, de mărturiile aduse de izvoarele istorice și de o serie de dovezi materiale de genul plăcii funerare care se găsește în biserica reformată din Deva și în care principele Dominic Dobo vorbește, pe la mijlocul secolului al XVI-lea, despre dacii și geții din munți…


placa deva 1

placa deva 2

Ceea ce este la fel de interesant de adus în atenția opiniei publice este și o pictură realizată în secolul al XIX-lea de Miklos Barabas, un pictor maghiar important, care ne arată într-una dintre lucrările saleniște țărani sălișteni (zona Sibiului) mergând spre târg. Priviți mocanul mai în vârstă și o să vedeți că, parcă, e coborât de pe Columna lui Traian – căciula cu vârful întors, pantalonii, cămașa și mantia par luate de pe una dintre statuile de daci care tronează și astăzi, impunător, în Italia. Prin urmare, dacă în secolul al XIX-lea țăranii români purtau încă straie atât de asemănătoare cu cele dacice, nu este încă o probă despre continuitatea dacilor în Transilvania? Cu atât mai mult cu cât proba este oferită de un pictor maghiar?!?

miklos-barabas-mocani-salisteni-indreptandu-se-spre-targ1

Pentru comparație, priviți această fotografie a unei statui de dac, care se înalță impunătoare pe Arcul lui Constantin de la Roma!


dac roma

Nu întâmplător, la începutul secolului al XX-lea, după ce celebrul (pentru noi) Badea Cârțan a făcut o călătorie la Roma îmbrăcat în straie tradiționale și a dormit o noapte sub cerul liber, la baza Columnei lui Traian, ziarele italiene au titrat: „Un DAC a coborât de pe Columnă”. Îl descoperiseră acolo, în straie atât de asemănătoare cu cele ale dacilor, iar reacția ziariștilor italieni a spus mai mult decât un tratat de istorie!

Daniel Roxin
http://daniel-roxin.ro/

Ilustrație cap de articol: Gabriel Tora

http://www.cunoastelumea.ro/un-pictor-maghiar-din-secolul-al-xix-lea-pune-in-evidenta-continuitatea-dacica-in-transilvania-printr-o-pictura-vezi-dovada/

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Hrană Spirituală!

Conspiratii indeplinite – apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți in grupul Conspiratii indeplinite!

Conspiratii Indeplinite
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather
Distribuie!

Hrană Spirituală

Cocoon.ro - Conspiratii Indeplinite

You may also like...